A Nemzetközi Űrállomás működését 2028-ig meghosszabbították - jelentette ki Jurij Gidzenko, az Energia orosz űripari vállalat űrhajók és hordozórakéták repülési üzemeltetéséért felelős részlegének helyettes vezetője csütörtökön, a Rosszija 24 hírtelevíziónak nyilatkozva.

A nemrég felfedezett repedések nem befolyásolják az ISS üzemeltetését

Gidzenko szerint az erről szóló döntést "a legfelső szinten" hozták meg. Elmondta, hogy

az űrállomáson keletkezett repedések nem befolyásolják az üzemeltetés időtartamát.

A volt űrhajós elmondta, hogy Szergej Rizsikov és Szergej Kugy-Szvercskov kozmonauta ezen a héten az űrállomás Zvezda moduljának köztes kamrájában talált repedés szigetelésén dolgozik.

A húsz éve orbitális pályán keringő Nemzetközi Űrállomás az elmúlt két évtizedben csaknem futballpálya méretűre növekedettForrás: NASA/ESA

A tavaly októberben felfedezett, mintegy 4 centiméter hosszú rés szélei mentén több furatot készítenek, majd a felületet alkoholos törlőkendővel megtisztítják. Ezt követően a repedést három réteg speciális tömítőanyaggal fedik le.

Már leszigetelték a légszivárgás pontjait

A Roszkoszmosz űripari vállalat múlt héten arról tájékoztatta a TASZSZ-t, hogy az űrhajósok ideiglenesen már leszigetelték a légszivárgás több lehetséges pontját.

A Nemzetközi Űrállomás alacsony Föld körüli pályán keringForrás: https://www.space.com/42495-international-space-station-modules-tour-photos.html

A Zvezda második repedésének hermetizálását Gidzenko szerint május 8-9. körül fogják elkezdeni. A munkálatokról folyamatosan egyeztetnek a NASA amerikai űrkutatási hivatallal.

(Forrás: MTI)