Az eddigi legrészletesebb felvétel készült el egy újszülött tüdejéről

újszülött
A születés utáni sírás segíti megtisztítani és levegővel feltölteni az újszülött tüdejét
Vágólapra másolva!
Ausztrál tudósok az eddigi legrészletesebb felvételt készítették el egy újszülött tüdejéről.
Vágólapra másolva!

A születést követő első lélegzetvételek döntő része a sírás

Az ausztrál Murdoch Gyermekgyógyászati Kutatóközpont (MCRI) csütörtökön publikált kutatásában úttörő technológiát használtak, hogy részletes képet kapjanak az újszülött tüdejéről, ezáltal pontosabban lássák, hogyan zajlik az első be- és kilégzés. "Jó okuk van a szülőknek, a bábának és a szülészorvosnak, hogy örüljön az újszülött első sírásának.

A születés utáni sírás segíti megtisztítani és levegővel feltölteni az újszülött tüdejét Forrás: Science Photo Library/RUTH JENKINSON/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Ruth Jenkinson/Science Photo Lib

A sírás az a folyamat, amely gyorsan kiszellőzteti a tüdőt,

ezért a születést azonnal követő lélegzetvételek 80 százaléka sírás" - mondta David Tingay, az MCRI professzora. A kilégzés folyamata ugyanilyen fontos. "Amikor a felsírást követően kilélegeznek, a gázt a tüdő jól átszellőztetett területeiről azokba terelik, amelyek még teli vannak folyadékkal. Addig folytatja ezt az újszülött, amíg tüdeje meg nem telik levegővel, és biztonsággal elkezdődhet a normális légzés" - magyarázta a professzor.

Sokkal bonyolultabb az újszülöttek tüdeje az eddig feltételezetteknél

A kutatók azt akarták pontosabban nyomon követni, mikor áll fenn annak a veszélye, hogy az újszülött tüdeje összeomlik. A jobb észleléssel gyorsabban és pontosabban indulhat az újraélesztés. Az újszülöttek nagyjából 10 százalékánál és szinte minden koraszülött esetében szükséges az újraélesztés, mert tüdejüket nem sikerül megtölteniük levegővel.

- tette hozzá Tingay.

Az újszülöttek tüdeje jóval bonyolultabban működik az eddig feltételezettekhez képest Képillusztráció: pexels.com

Egy új technológia beavatkozás nélküli eszközt biztosított a kutatás elvégzéséhez: úgynevezett elektromos impedancia tomográfiát (EIT) használtak, melynek során kicsi selyemövet vontak a baba mellkasa köré, hogy nagy felbontású képeket kapjanak a tüdőről."

A kutatás megmutatta, hogy a babák tüdeje sokkal bonyolultabb, mint ahogy a hagyományos eszközök sugallták.

Reméljük, ha ez az egyedülálló légzési mintázat már a szülőszobán láthatóvá válik, segít eldönteni, mikor van szükség újraélesztésre és milyen hatásos a kezelés" - mutatott rá a professzor.

(Forrás: MTI/Hszinhua)