Ezen a héten célkeresztben az elhízás!

elhízás
Fogyással elkerülhető a cukorbetegség későbbi kialakulása
Vágólapra másolva!
Február 28-án indult, és javában zajlik az Elhízás Hete 2021 eseménysorozat, mely 2021. március 4-én, az Elhízás Világnapján csúcsosodik ki. Ezen a héten az egész világ figyelme az elhízás elleni harcra összpontosul, ami egy másik, pusztító világjárvány miatt fontosabb, mint valaha. Az elhízás a legfrissebb adatok szerint már kb. 230 betegség kialakulásához járul hozzá, és amennyiben nem történik változás, 2030-ra 250 millió gyermek lesz elhízott, az 50 év feletti lakosság körében pedig közel 50% lesz az elhízottak aránya becslések szerint.
Vágólapra másolva!

Az Elhízás Világnapja 2021 összefogás jelentőségéről kérdeztük Dr. Gajdács Ágnes belgyógyász, obezitológus főorvost, a MediFat igazgatóját.

„Az elhízás egyike a leggyorsabban, szinte járványszerűen terjedő betegségeknek, ezért mindennél fontosabb, hogy a szakemberek és az érintettek együtt alkossanak egy olyan közösséget, amelyben mindenki egyénileg és a saját mikro-, és makrokörnyezetében is tesz azért, hogy egy hosszabb, egészségesebb, boldogabb életet élhessen.

Az elhízásjárvány megfékezésének első lépése viszont annak megértése, milyen mélyre terjedtek már, és mennyire szerteágazók az elhízás gyökerei, melyek már mindannyiunk hétköznapjait átszövik, ezért a tényleges megoldáshoz gyökerestől kell kitépni a problémát. Ezt a célt az elmúlt években számos sikeres esemény szolgálta világszerte több időpontban, az USA Nemzeti Elhízás Hetétől az Európai Elhízás elleni Napig, vagy az Elhízás Világnapjáig, míg végül 2020-ban új időpontban, március 4-én megrendezésre került az első, egyesített Elhízás Világnapja a világ Elhízástudományi Társaságai, és más, elhízással foglalkozó szövetségek, egyesületek, illetve a Nemzetközi Diabetes Szövetség összefogásával, mert egyértelművé vált, hogy csak így lehet lassítani az elhízás okozta egészségügyi krízishelyzetet.

Fogyással elkerülhető a cukorbetegség későbbi kialakulása Forrás: Imaginechina/Zhang tao zz - Imaginechina/Zhang Tao Zz

A 2020-as eseménysorozat nagyon sikeresnek bizonyult, 77 szervezet támogatta, a világ 65 országából voltak résztvevők, 52 millió média megjelenés, több, mint 38 ezer közösségi média interakció, több, mint 5 ezer közösségi média vélemény és poszt biztosította az információk széleskörű elterjedését, és a közösségi médiában a pozitív visszajelzések aránya 91%-os volt." – árulta el a szakértő.

Az Elhízás Hete és Világnap főbb fókuszpontjai

Az Elhízás Hete (Obesity Care Week, OCW) célja annak a globális jövőképnek az elérése, melyben a társadalom és annak minden tagja megérti, és elfogadja az elhízás összetett mivoltát, tudományosan és a klinikailag is megalapozott információkhoz és megoldási lehetőségekhez jut, tisztelettel és megértéssel viszonyul ehhez a problémához akkor is, ha saját maga esetleg nem rendelkezik súlyfelesleggel.

Az elhízottak számának növekedése ugyanis kritikus méreteket öltött, már 800 millió ember él elhízással, és közel 150 millió gyermek és serdülő érintett világszerte. Ráadásul az elhízás, mint krónikus, kiújulásra hajlamos betegség összetett mivolta, a minél több ember számára elérhető diagnosztikával és a komplex, személyre szabott kezelési koncepció kifejlesztésével kapcsolatos kihívások, az elhízás stigmatizálásának visszaszorítása, és a megfelelő kommunikációs stratégia kidolgozása világméretű együttműködést igényel.

Ennek megfelelően a Világhét kiemelten foglalkozik:

  • - A testsúlyszégyenítés, a súlyfelesleg mint stigma problémájával
  • - Az elhízás megelőzésének lehetőségeivel
  • - A gyermekkori elhízás veszélyeivel és mielőbbi visszaszorításának eszközeivel
  • - Az elhízás komplex, személyre szabott kezelésének módjával, külön fókuszálva az elhízással kapcsolatos betegségekre is.

A legfőbb fókusz pedig az, hogy minél több ember konkrétan bevonódjon a Világhét és Világnap eseményeibe, ossza meg történetét másokkal, vagy kezdjen el már most változtatni életmódján az egészségesebb testsúly, testösszetétel elérése érdekében.

Az Elhízás Világnapján és a 2021. február 28- március 6. között zajló Elhízás hetén az egyes földrészek, régiók, országok, városok szerveznek a témával kapcsolatos eseményeket, rendezvényeket. Emellett kiemelt szerepet kap az közösségi médiában és egyéb online felületeken az interaktív kommunikáció és az online aktivitás növelése is." – árulja el Dr. Gajdács Ágnes.

„Az Elhízás Világnap és világhét fő célja az elhízottak számbeli növekedésének megállítása, a 0% növekedés a 2010-es szinthez képest 2025-re, hiszen az eddigi növekedési ütem alapján 2025-re 2,7 milliárd felnőttet, és közel 270 millió gyermeket és serdülőt érint majd a túlsúly és elhízás világszerte az előrejelzések szerint.

Ezért fontos a gyermekkori elhízás visszaszorítása, mert a súlytöbblettel élő gyermekek előreláthatóan felnőttként is súlyproblémákkal küzdenek majd. A megelőzést már a gyermek tervezésekor el kell kezdeni, hiszen globálisan a nők több mint 10%-a elhízott az első terhessége előtt, és gyermekeik 15%-a 4 éves korában már szintén elhízott, akiknél 3-10-szer, az elhízott serdülőknél pedig 5-20-szor nagyobb a felnőttkori elhízás gyakorisága. A gyermekkori túlsúly és elhízás több gyermek- és felnőttkori betegség (pl. 2. típusú cukorbetegség, szív- és keringési betegségek, nem alkoholos zsírmáj) alapjául szolgál, viszont megelőzhető lenne.