Kockamedúza, a világ egyik legmérgesebb medúzafajának csípése miatt a kórházban meghalt egy tinédzser Ausztráliában - tudatta csütörtökön a 9News csatorna a rendőrség információira hivatkozva.

A 17 éves fiú tíz napja az észak-ausztráliai York-foknál úszott, amikor megérintették egy úgynevezett kockamedúza tapogatói. A fiút a helyszíni ellátás után kórházba szállították, de végül a csípés következtében meghalt.

Védőöltözet javasolt a fürdőzéshez

Tizenöt év óta ez az első alkalom, hogy valakit kockamedúza ölt meg Ausztráliában.

– Vizeinkben kockamedúzákat és más Irukandzsi-szindrómát okozó medúzafajokat is látni – figyelmeztetnek a hatóságok. Ez egy csalánmérgek által okozott mérgezés, amely súlyos fájdalmakat, hányási ingert és tüdőödémát okozhat.

Védőöltözet nélkül ezért jelenleg nem javasolt bemenni a vízbe.

Bénulást, szívleállást okoz a csípés

A Chironex fleckeri tudományos nevű medúzafaj nagyon veszélyes. Ezek az állatok átlátszóak, ernyőjük négy sarkú. Különösen a melegebb hónapokban jelentenek nagy veszélyt az Észak-Queensland vizeiben fürdőzőkre.

A csípés azonnal hatalmas fájdalmat okoz, a méreganyag bénulást, szívleállást és halált okozhat. A csípés súlyosságát csakis ecet csökkentheti, ez megakadályozhatja, hogy további méreganyag jusson a szervezetbe.

Becslések szerint eddig mintegy 70 ember halt meg nagy kockamedúzák miatt.