Visszatért a természetbe három megmentett vadmacska, amelyeket múlt tavasszal kölyökként találtak - közölte a Fővárosi Állat- és Növénykert csütörtökön az MTI-vel.

Sikeresen felnevelték az árván maradt kölyköket

A három vadmacska-kölyök még tavaly került be a városligeti intézmény Vadállatmentő Központjába, amelyek vagy elárvultak, vagy pedig elkeveredhettek az anyjuktól. A szakemberek felnevelték őket, valamint elvégezték a szükséges genetikai vizsgálatokat is,

így a három állat a múlt héten visszatérhetett a természetbe.

Az állatokat a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársaival közösen engedték szabadon - olvasható a közleményben.

Az európai vadmacska (Felis silvestris silvestris) a fokozottan védett fajok közé tartozikForrás: flickr.com

Mint írják, a három vadmacska-testvért - egy nőstényt és két hímet tavaly találták meg Miskolc mellett, Felsőzsolca és Szikszó között. Az állatok előbb a mályi Madármentő Állomásra kerültek, majd onnan néhány nap múlva átszállították őket a Fővárosi Állat- és Növénykert Vadállatmentő Központjába.

Az elmúlt hónapokban az állatkerti munkatársak felnevelték a kölyköket,

valamint felkészítették őket arra, hogy a természetben, emberi segítség nélkül élhessenek.

Az európai vadmacska rejtőzködő életmódot folytat, és az erdőségek lakójaForrás: Wikimedia Commons/Aconcagua

Ehhez különösen fontos, hogy az állatok megfelelő vadságúak maradjanak, mert a kézhez szokott, túlságosan megszelídült állatok nehezebben boldogulnának.

Három különböző helyszínen engedték szabadon a vadmacskákat

Az állatokról való gondoskodás mellett genetikai vizsgálatokat is végeztek a vadmacskákon. Ez azért lényeges, mert a hazai vadmacska-állományt jelentősen érinti a kóbor házimacskákkal való kereszteződés problémája, így a visszaengedéshez tudni kell, hogy nemcsak ránézésre, hanem genetikai értelemben is igazi vadmacskákról van szó.

A vizsgálatok megerősítették, hogy nem hibrid, hanem tisztavérű állatok

- emlékeztet a kommüniké. A vadmacskákat február 26-án három különböző helyszínen engedték el.

A vadmacska populáció egyedszáma is lecsökkent az elmúlt évtizedekbenForrás: Wikimedia Commons/Michael Gäbler

A nőstényt a Heves-Borsodi-dombságban, a hímeket pedig a Kelet-Cserhát Tájvédelmi Körzetben, valamint a Tisza mellett, a Kesznyéteni Tájvédelmi Körzetben engedték szabadon. Ezek az élőhelyek mind a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság működési területéhez tartoznak.

A testvérek így viszonylag nagy távolságra jutottak születési helyüktől és egymástól is,

ami segítheti az új élőhelyeiken található vadmacskák populációjának genetikai frissítését, ez ugyanis természetvédelmi szempontból igen hasznos. A vadmacska Magyarországon 1974 óta védett, 2012 óta fokozottan védett - áll az összegzésben.

(Forrás: MTI)