Mit tehetünk a hidegben a felfázás ellen?

ureaplasma
Sajnos nem lehet biztosan elkülöníteni a fertőzést egyéb húgyúti problémáktól, így, ha visszatérő égő, csípő, gyakori vizeléssel küzd, mindenképp érdemes urealpasma-ra is gyanakodni!
Vágólapra másolva!
Akik már szenvedtek a fájdalmas felfázástól, a téli hideg időjárásban tarthatnak attól, hogy kiújul a betegség. Dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa szerint valóban van összefüggés az időjárás és az úgynevezett felfázás közt, bár valójában nem a fázás miatt alakul ki a hólyaghurut. Íme, a legfontosabb orvosi tanácsok a felfázás megelőzése érdekében.
Vágólapra másolva!

Így fokozza a hideg a felfázás esélyét

A felfázásnak nevezett bakteriális húgyhólyag-gyulladás, vagy hólyaghurut főként a nőket érintő betegség, amelynek számos rizikófaktora van. Ilyenek például bizonyos fejlődési rendellenességek, a nem rendszeres vizeletürítés, közös meleg vizes medence és nyilvános WC használata, hüvelyi és egyéb nőgyógyászati gyulladások, a menopauza, a személyes higiéné hiányosságai és minden, az immunrendszer működését gátló betegség, pszichés stressz, gyógyszer.
De hogyan fokozhatja a hideg a felfázás rizikóját? Erre több elmélet létezik. Egyes kutatások szerint a nőknél kapcsolat van a láb felől érkező hideghatás és a hólyaghurut kialakulása közt. Más magyarázatok szerint annak, hogy télen gyakrabban újul ki a felfázás, az lehet az oka, hogy a hideg, száraz levegőben a szervezet hajlamosabb a dehidrációra, ami azt egyik legnagyobb rizikófaktor e tekintetben.

Akármi is az oka a dehidrációnak – leggyakrabban a kevés folyadék fogyasztása – ez mindenképpen hozzájárul a kockázat növekvéséhez, ugyanis a kevesebb folyadék miatt kevesebb vizelet is termelődik, így kisebb az esély, hogy a kórokozók kimosódjanak a vizelettel.


Megint más feltételezések szerint a hidegben a testünk hőmérséklete is csökken, ami ún. hideg diurézishez, vagyis a szervezet hideg hatására történő vizelet kiválasztásához vezet. A szervezetünk az elmélet szerint azzal reagál a hidegre, hogy leszűkíti a vérereket, hogy ezzel is csökkentse a bőrfelszín közelébe jutó vér mennyiségét, és melegen tartsa a belső szerveinket. Ezért fokozottan működésbe lépnek a vesék is: elkezdik kiszűrni a felesleges folyadékot a vérből, ami miatt gyakrabban megyünk vécére, és ha nem történik folyadékpótlás, szintén dehidrációval kell számolni.

A felfázás egy gyulladásos folyamat a szervezetben, mely jellemzően a húgyutakat, illetve szinte mindig a húgyhólyagot érinti, mértékétől függően beszélhetünk alsó, vagy felső húgyuti fertőzésről is, ahol az alsó kisebb kiterjedésű területet fed le. A gyulladásért több kórokozó is felelős lehet, közöttünk az E. coli baktériumok, vagy éppen a staphylococcusok, melyek mind a végbél környékéről is vándorolhatnak. Forrás: https://www.urologiaikozpont.hu/hireink/ezekkel-a-problemakkal-kell-urologushoz-fordulni

Mit tehetünk a felfázás megelőzéséért?

Igyunk sokat!
Legalább napi 8 pohár vízzel rendben tarthatjuk a vízháztartást és a vizeletkiválasztó rendszer is hatékonyabb végezheti a méreganyagok kiszűrését.

Ne tartogassuk a vizeletet!
A hólyaghurut esélyét az is csökkenti, ha vizelési inger esetén a lehető leghamarabb ürítünk.

Figyeljünk a higiéniára!
Vizelés után a vécépapírral alaposan meg kell tisztítani a genitáliákat, elölről hátra irányuló mozdulattal.

Viseljünk pamut alsóneműt!
A pamut képes szellőzni, ami lehetővé teszi, hogy a műszálas anyagok miatt kialakuló nedves környezettel ellentétében ne tudjanak elszaporodni a kórokozók.

Figyeljünk a C- és a D-vitamin pótlásra!
A C-vitamin támogatja az immunrendszer hatékony működését, az új kutatások szerint pedig a D-vitamin a megelőzésben és a már kialakult felfázás gyógyulásában is segít.

A nagyon gyakori megbetegedésnek számító húgyúti fertőzést, közkeletű nevén felfázást sokan nem veszik komolyan, holott akár átmeneti inkontinenciát is okozhat és kezeletlenül szövődményekkel is járhat. Forrás: https://www.orvosikozpont.hu/ha-nem-volt-akkor-majd-lesz-avagy-a-holyaghurut-sotet-oldala/

Fogyasszunk áfonyát!
A nyers áfonya, az áfonyalé és a tőzegáfonyából készült étrend-kiegészítők a hatóanyagaik, főként a proantocianidek miatt képesek védekezni a hólyaghurutot okozó E-coli baktérium elszaporodása ellen.

- Mindezek mellett mégis előfordulhat, hogy valaki igen komoly tünetekkel küzd a hólyaghurut miatt – ismerteti dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa. - Ha tehát nem múlik a fokozott vizelési inger, égő érzés jelentkezik vizelés közben, olyan érzése van a betegnek, mintha nem tudná teljesen kiüríteni a hólyagját, ha a vizelet zavarossá, bűzössé, esetleg véressé válik, ha esetleg láz is jelentkezik, mindenképpen orvoshoz kell fordulni, mert időnként antibiotikus kezeléssel lehet csak hatékonyan megszabadulni a kínzó panaszoktól.

(Forrás: Urológiai Központ (www.urologiaikozpont.hu))