Sarah Gilbert, az Oxfordi Egyetem professzora a globális közjó érdekében tett szolgálatáért megkapta a brit Királyi Művészeti, Ipari és Kereskedelmi Társaság Albert-érmét.

"Óriási megtiszteltetés átvenni ezt a díjat" - mondta Sarah Gilbert professzor.

Az Oxfordi Egyetem Covid-19-vakcinájának kifejlesztésére sok évvel azután került sor, hogy elkezdtem dolgozni ezen a területen, megtanulva hogyan kell egy elképzelésből gyorsan engedélyezett oltóanyagot készíteni, ami egy soklépéses folyamat - tette hozzá Gilbert, aki 1994-ben csatlakozott az egyetem kutatóihoz.

Díjat kapott az AstraZeneca brit-svéd gyógyszeripari vállalat és az Oxfordi Egyetem közös oltóanyagát kifejlesztő kutatócsoport vezetője (Képünk illusztráció)Forrás: MTI/Máthé Zoltán

"Az Oxfordi Egyetem nagyszerű csapatával az egész világ számára fejlesztettünk ki egy vakcinát, amelyet emberéletek megmentésére használnak most számos országban. Nekünk pedig kezdettől fogva ez volt a célunk" - mondta a szakember.

Gilbert a 156. kitüntetettje a díjnak, amelyet 1864-ben alapítottak Albert szász-coburg-gothai hercegnek, a társaság egykori elnökének az emlékére.

A korábbi kitüntetettek között van Winston Churchill, Marie Curie, Alexander Graham Bell, Stephen Hawking és Tim Berners-Lee.