Háztartási baleset is okozhat asztmás rohamhoz hasonló köhögést

tisztítószerek
Azt a hibát se kövessük el, hogy a lefolyótisztítókat összekeverjük, például olyan esetben, mikor az egyik flakon alján még marad egy kevés, és ahhoz öntenénk hozzá az új flakonból. Ilyenkor ugyanis olyan erős kémiai reakció jöhet létre, amelynek hatására hő termelődik, és égési sérüléseket szerezhetünk. Nagyon fontos, hogy lefolyótisztítót egyébként is csak gumikesztyűben használjunk. Ha pedig nem sikerül vele elhárítanunk a dugulást, inkább hívjunk szerelőt, semmiképp se öntsünk rá más tisztítószert, és ne is nyúljunk bele a lefolyóba.
Vágólapra másolva!
Gyakori háztartási baleset a klórgáz mérgezés. A szúrós szagú gáz belélegzése erős köhögő rohamot, nehézlégzést okozhat. Dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosa elmondta, hogy mit tegyünk ilyen esetben.
Vágólapra másolva!


Ezért nem szabad keverni a tisztítószereket

A háztartásokban használt klórtartalmú fertőtlenítő- és tisztítószerek előírás szerint, önmagukban használva nem jelentenek veszélyt. Problémát az okoz, ha a hatásukat azzal szeretné valaki fokozni, hogy egyidejűleg vízkőoldót, vagy más vegyszert is önt a megtisztítandó felületre.

Ilyenkor egy vegyi reakció révén klórgáz jön létre, ami belélegezve komoly tüneteket tud okozni.

Köhögés, fulladás

A tünetek súlyossága a belélegzett klórgáz töménységétől és az abban a helyiségben eltöltött időtől is függ, ám már kis koncentrációban is maró érzés jelzi az orrban és a torokban a szúrós szagú gáz belélegzését. Köhögőroham, nehézlégzés, fulladásérzés jelentkezik, ami miatt az érintett személy ösztönösen ablakot nyit, vagy elhagyja azt a helyiséget, ahol a tünetei jelentkeznek.

A tünetek súlyossága a belélegzett klórgáz töménységétől és az abban a helyiségben eltöltött időtől is függ, ám már kis koncentrációban is maró érzés jelzi az orrban és a torokban a szúrós szagú gáz belélegzését. Köhögőroham, nehézlégzés, fulladásérzés jelentkezik, ami miatt az érintett személy ösztönösen ablakot nyit, vagy elhagyja azt a helyiséget, ahol a tünetei jelentkeznek.

Dr. Hidvégi Edit elmondta, hogy a légúti tünetek megjelenésének oka, hogy a klórgáz asztmás rohamhoz hasonló hörgőgörcsöt okoz. Ez tulajdonképpen a szervezet védekező reakciója, a hörgők beszűkülésével próbálja megakadályozni, hogy a személy még több irritáló gázt lélegezzen be. Szintén ezt segíti a fokozott váladékképződés, a nyákban próbálja meg semlegesíteni a klórgázt a szervezet, emiatt jelentkezik a jellegzetes habos köhögés.

Mit tegyen a megelőzés érdekében?

- Ne keverje a különböző háztartási tisztítószereket!
- Ha nagy töménységű tisztítószert használ – például 20%-os sósav – akkor először nyisson ablakot, majd a folyadékot öntse a felületre, ezt követően azonnal hagyja el a helyiséget! A készítményt hagyja hatni a felületen, legalább egy óra hosszat ne menjen vissza.
- Minden tisztítószert eredeti csomagolásban tároljon!

Ne öntsön össze különböző termékeket, és ne tárolja ásványvizes vagy üdítős üvegben a tisztítószert, vagy egyéb egészségre veszélyes folyadékot, például gyomirtószert.


- Vegyszert mindig úgy tároljon, hogy ahhoz gyermek ne férhessen hozzá!
- A maszk a klórgáz mérgezés ellen nem segít! A jelenleg koronavírus elleni védekezésben fontos szerepet játszó egyszer használatos vagy mosható maszkok ebben az esetben nem nyújtanak védelmet.

Azt a hibát se kövessük el, hogy a lefolyótisztítókat összekeverjük, például olyan esetben, mikor az egyik flakon alján még marad egy kevés, és ahhoz öntenénk hozzá az új flakonból. Ilyenkor ugyanis olyan erős kémiai reakció jöhet létre, amelynek hatására hő termelődik, és égési sérüléseket szerezhetünk. Nagyon fontos, hogy lefolyótisztítót egyébként is csak gumikesztyűben használjunk. Ha pedig nem sikerül vele elhárítanunk a dugulást, inkább hívjunk szerelőt, semmiképp se öntsünk rá más tisztítószert, és ne is nyúljunk bele a lefolyóba. Forrás: https://www.hazipatika.com/eletmod/otthon/cikkek/ezeket_a_tisztitoszereket_soha_ne_keverjuk/20201124112654

Mit tegyen klórgáz mérgezés esetén?

Ha a szúrós szagú gázt belélegezve a felsorolt légúti tüneteket tapasztalja, először is hagyja el az adott helyiséget, nyisson ablakot, vagy menjen friss levegőre. Ne kísérletezzen házi praktikákkal - a tejivás sem segít - hívjon mentőt, vagy menjen a sürgősségi ügyeletre, hogy minél hamarabb szakszerű segítséget kapjon!

(Forrás: Tüdőközpont
www.tudokozpont.hu)