Villanyszerelési munkák közben fedeztek fel egy titkos középkori alagútrendszert a dél-walesi Tinternben - számolt be róla a BBC hírportálja.

A helyi áramszolgáltató (Western Power Distribution ) szerelői egy villanyoszlop áthelyezésén dolgoztak a Monmouthshire-i Tintern község közelében, amikor úgy egy árok kiásása közben, úgy vélték, egy barlangüregre bukkantak.

A 12. századi tinterni apátság közelében húzódó alagútrendszer nem szerepelt a brit térképészeti hivatal (Ordnance Survey) térképén.

Miután az áramszolgáltató konzultált a walesi kormány történelmi és kulturális hivatalával, a szerelést leállították, átadták a terepet a régészeti feltárásnak. A helyszín a Wales és Anglia közötti határ közelében terül el, és természetvédelmi területnek számít. 

Egyetlen térkép, vázlat vagy feljegyzés sem utalt semmi szokatlanra ezen a helyen. Ahogy azonban ásni kezdünk, valami rendkívülit fedeztünk fel, amiről eleinte azt gondoltuk, hogy egy barlangi üreg"  - mondta Allyn Gore, a szerelőcsapat vezetője.

"Máskor is előfordult, hogy régi kutakat vagy pincéket találtunk, amelyeket egyetlen térkép sem tüntetett fel, de soha még ilyen izgalmas dolog nem került az utunkba" - fűzte hozzá. A 122 centiméter magas alagutat egy gyalogösvény alá "rejtették" annak idején, amely az Angiddy-patak folyásával párhuzamosan kanyarog a völgyben.

A Wester Power elmondta, még 18. századi térképeken sem bukkan fel az alagútrendszer, és egyetlen helyi lakosnak vagy hivatalnak sem volt tudomása róla.

(BBC/MTI)