A legtöbb ember örökös harcot vív a felesleges kilókkal, hiszen a túlsúly nem csak esztétikai probléma, de komoly egészségkárosító hatással is bír. Bár sokan irigylik őket, ám jócskán vannak olyanok is, akiket zavar a vékony alkatuk, és mindent megtennének azért, hogy legyen rajtuk egészséges mennyiségű zsírréteg. Dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája felhívja a figyelmet arra, amennyiben ezt nem sikerül elérni, úgy érdemes megvizsgáltatni a pajzsmirigyet, ugyanis annak fokozott hormontermelése könnyen okoz fogyást, hízásra való képtelenséget.

Ne gyors ételekkel és süteményekkel próbáljon hízni

Amennyiben valaki hízni szeretne, gyakran olyan tanácsokat kap a környezetétől, hogy egyen óriási mennyiségeket, gyors ételeket, édességeket, ne sajnálja magától a nassolnivalókat és egyen mindazt, melyek a diétázók számára tiltottak. Ez azonban igen rossz tanács, hiszen az egészségtelen étrenddel nem feltétlen jut komolyabb eredményre az ember, ráadásul ezek egészségkárosító hatása ugyanúgy vonatkozik a vékonyabbakra is.

Amennyiben valaki nem tud hízni, először is érdemes alaposabban megvizsgálni az étrendjét-akár dietetikus segítségével. Hiszen könnyen lehet, hogy nem is a mennyiségekkel, hanem a minőséggel van probléma, és más típusú ételekre van szükség. Emellett érdemes rendszeres testmozgást is beiktatni, hiszen az nem csak az izomépítésben segít, hanem az éhségérzet növelésében is, így sportolásra ugyanúgy szükség van -egészséges- hízás, mint fogyás esetében.

A soványság mellett figyelemfelhívó tünete még a pajzsmirigy túlműködésnek a csökkent melegtűrés, a szapora szívverés, a vérnyomás felső és alsó értéke közötti nagyobb különbség, a fokozott izzadás, idegesség, álmatlanság, hasmenés, a naponta többszöri széklet.Forrás: Origohttps://www.endokrinkozpont.hu/hirek/ne-oruljon-ha-nem-tud-hizni-betegseget-jelezhet

Pajzsmirigy túlműködés is okozhatja

Amennyiben megfelelő étrenddel sem sikerül pár kilót felszednie, úgy érdemes ellenőriztetni a pajzsmirigy funkcióit, ugyanis a szerv túlműködésének egyik jellegzetes tünete a fogyás, a hízásra való képtelenség. Ennek oka, hogy pajzsmirigy túlműködés esetén az anyagcsere felgyorsul, az emésztés fokozódik, az illető hasmenéstől, gyakori székeléstől is szenvedhet-ezek mind kihatnak a testsúlyra is- mondja dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája.

Már régóta elfogadott, hogy a pajzsmirigy-túlműködés az esetek többségében pszichoszomatikus betegség. Emellett pedig bizonyos családi örökletes hajlam is megfigyelhető. Ugyancsak meghúzódhat a probléma hátterében az, hogy a szervezetet adott időszakban túl nagy megterhelés éri.Forrás: https://www.endokrinkozpont.hu/hirek/ront-a-pajzsmirigybetegseg-allapotan-a-koronavirus

A pajzsmirigy túlműködést vérvétellel igazolják (TSH, T3, T4 értékeket ellenőrzik), majd szükséges a mirigy UH-os vizsgálata is, ahol láthatóak az esetleges eltérések, mint göbök, strúma, gyulladás. Érdemes továbbá a TRAK, az ATPO szintjét is ellenőrizni (mivel magas értéke autoimmun betegségre utal), valamint az orvos izotópos vizsgálatot is elrendelhet.

A pajzsmirigy túlműködés lehetséges okai

• Autoimmun betegség (Graves-Basedow kór)
• Túl sok jód
• Pajzsmirigygyulladás (szülés után is)
• Agyalapi mirigy zavara
• Strúma

A pajzsmirigy túlműködés, vagy más néven hipertireózis, azt jelenti, hogy túl sok T4 (tiroxin), T3 (trijód-tironin) hormont termel a belső elválasztású szerv. Nagyon ritkán, de lehetséges az is, hogy a túlműködés a TSH (pajzsmirigy szabályzó hormon) fokozott aktivitásából adódik. Fontos megemlíteni, hogy a pajzsmirigy túlműködés sok esetben egy tünet, nem a problémát okozó betegség.Forrás: https://www.endokrinkozpont.hu/pajzsmirigy-tulmukodes

Kezelése

A pajzsmirigy túlműködés kezelése elsősorban gyógyszeres, de izotópos kezelés is szükséges lehet. Strúma, többszörös/nagyobb méretű göbök esetén az is előfordulhat, hogy műtéti megoldás jön számításba, melynek során eltávolítják a pajzsmirigy egy részét- ilyenkor a beteg élete végéig hormonpótlásban részesülhet.

(Forrás: Budai Endokrinközpont: www.endokrinkozpont.hu)