Meglepő háziállatra bukkantak a világ legrégebbi kisállattemetőjében

kisállat temető
Az ókori egyiptomi macska bronz gallért viselt
Vágólapra másolva!
Az egyiptomi régészek az eddigi legrégebbi kisállat temetőre bukkantak. A közel 2000 éves temetkezési helyen az egykori egyiptomiak szeretett állataikat helyezték örök nyugalomra. A macskák és majmok maradványai még mindig viselték a kagylóval, üveg- és kőgyöngyökkel kirakott nyakörvet.
Vágólapra másolva!

Egy makákó majom, három macska és egy malac maradványait fedezték fel az egyiptomi régészek a Vörös-tenger Berenice kikötőjének szélén. Valamennyi kisállat díszes, például többek között indiai-óceáni kagylókkal kirakott nyakörvet viselt.

Az ókori egyiptomi macska bronz gallért viselt Forrás: Marta Osypińska

– mondta Marta Osypińska, a varsói Lengyel Tudományos Akadémia kutatója, a most publikált tanulmány vezető szerzője a LiveScience online tudományos portálnak. – Néhány más helyen talált, mumifikált és valószínűleg feláldozott állattal ellentétben, ebben a kisállat temetőben végső nyugalomra helyezett házikedvencek esetében semmiféle nyom nem mutatott arra, hogy nem természetes úton haltak volna meg.

Ehelyett idős, beteg és deformálódott állatokat találtak a sírokban, amelyeket a szakemberek szerint valószínűleg etetni és gondozni kellett valakinek.

A legtöbb itt felfedezett egyedet „nagyon gondosan", alvó helyzetben temették el, takarókba burkolva, és edényeket is tettek melléjük.

Számos érdekes háziállatra bukkantak a sírban Forrás: Marta Osypińska

A World Archaeology tudományos szaklapban publikált tanulmány szerint minden jel arra utal, hogy a Berenice-ben örök nyugalomra helyezett állatokat nem áldozatnak szánták az isteneknek, hanem csupán csak háziállatokként tarhatták őket.

A régészek véletlenül fedezték fel a kedvtelésből tartott állatok temetőjét,

amely Egyiptom kora római korából, Krisztus után az 1. és 2. század körüli időszakból származik. Épp Berenice külterületét tárták fel, amikor kicsi állatok maradványaira bukkantak.

– magyarázta Osypińska. – A folytatódó feltárások során aztán összesen 585 állat került elő, közöttük 536 macska, 32 kutya, 15 majom, egy róka és egy sólyom maradványai.

Az állatok egyikét sem mumifikálták, de néhányukat rögtönzött koporsókba helyezték. Például egy nagy kutyát „pálmalevél szőnyegbe csomagoltak, és a gazdája gondosan rátette a testére egy nagy edény kettétört felét", ami így pont úgy mutat, mint egy szarkofág.

Néhány állat vasból készült gallért vagy gyöngyös nyakláncot viselt, amelyek a tudósok szerint „nagyon értékesek és exkluzívak".

Néhány tudós azzal érvel, hogy az ókori világban nem létezett a háziállatok fogalma, ám a legújabb felfedezés azt mutatja, hogy nekünk, embereknek nagy szükségünk volt mindig is az állatok társaságára.