A pajzsmirigyzavarok népbetegségnek számítanak, melyek komoly befolyást gyakorolnak a fogantatásra. A meddőség és vetélés hátterében gyakran felfedezni, és megfelelő terápiája elengedhetetlen a terhesség zavartalan kihordásáért és a baba egészségéért. A legtöbben még a várandósság előtt szembesülnek vele, ám sokakban nagy riadalmat kelt, ha a terhesség során fedezik fel a problémát. Dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája a pajzsmirigy alulműködés várandósság alatti kezelését ismerteti.

Ezért fontos a megfelelő pajzsmirigy hormon ellátottság

A terhesség során a fejlődő magzat több mindent is az anyától "vesz el"- így van ez a pajzsmirigy hormonokkal is, ugyanis a várandósság első hónapjaiban nem indul be a baba saját pajzsmirigy hormontermelése. Ám mivel nagy szüksége van rájuk, így azokat kismamától kapja. Amennyiben a magzat nem jut elegendő T3 és T4 hormonokhoz, megnő az esélye a vetélésnek, halvaszületésnek, placenta leválásnak és különböző fejlődési és idegrendszeri zavarok kialakulásának. Éppen ezért nagyon fontos, hogy az anyuka pajzsmirigy ellátottsága megfelelő legyen, máskülönben nagy problémák léphetnek fel.

Ha fény derül a bajra

Mivel a pajzsmirigy alulműködés gyakran már a családtervezés időszakában problémákat okoz a sikertelen fogantatás miatt, így legtöbbször még a pozitív teszt előtt kiderül a pajzsmirigyzavar. Viszont előfordulhat, hogy a babavárás időszaka alatt derül fény a bajra, ami nagy riadalmat kelthet a kismamákban.

"Amennyiben vérvétel útján kiderül a pajzsmirigy alulműködés, úgy mihamarabb gyógyszeres terápiára van szükség, hogy a hiányzó hormonok pótlásra kerüljenek. Ez a kezelés egyáltalán nem ártalmas a magzatra, sőt, kifejezetten szükség a megfelelő fejlődéséhez. Érdemes továbbá tudni, hogy a terhesség előrehaladtával a TSH referencia értékei változnak, így az anyuka pajzsmirigy funkcióit többször is vizsgálni szükséges, és ha indokolt, akkor a gyógyszer dózisán változtatni kell"- mondja dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája.

Forrás: Northfoto

Mikor gyanakodjon pajzsmirigy alulműködésre?

Sajnos hazánkban egyelőre nem rutinszerű a pajzsmirigy vizsgálata a terhesség alatt, így érdemes az alábbi tünetekre felfigyelni, mivel gyakran ezek jelzik az alacsony hormonszintet:

• Fáradékonyság
• Csökkent hidertűrés
• Súlygyarapodás
• Ödéma
• Székrekedés
• Álmosság

Ezen tünetek a terhesség velejárói is lehetnek, így nehéz elkülöníteni a pajzsmirigy alulműködéstől. Ha tartósabban ezeket tapasztalja, illetve, ha a családban van pajzsmirigybeteg, úgy érdemes ellenőriztetni a pajzsmirigy funkciókat (TSH, T3, T4, ATPO).

Mire figyeljen a kismama, ha pajzsmirigybeteg?

• A gyógyszer mindennapi bevétele
• Rendszeres kontroll
• A kávé csökkenti a gyógyszer felszívódását, így ne kávéval vegye be a gyógyszert (teljen el kb. 1 óra)
• Konzultáljon orvosával, milyen várandós vitamint szedjen (autoimmun pajzsmirigygyulladás esetén a jódtartalmú készítmények kerülendők)

(Forrás: Budai Endokrinközpont
www.endokrinkozpont.hu)