A Pécsi Tudományegyetem vezetésével, a Debreceni Egyetemmel és a Szegedi Tudományegyetemmel közös, három egyetemen átívelő kutatási projekt valósul meg, melynek célja a leginkább halálos betegségek esetében növelni a túlélési esélyeket. Innen ered a projekt címe: Maradj Életben!

A Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (GINOP) 1,4 milliárd forintos támogatásával az elmúlt négy évben egy három egyetemen átívelő kutatási hálózat jött létre, amelynek célja a legveszélyesebb betegségek halálozási mutatóinak javítása – tájékoztatta a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szerkesztőségünket.

A projekt ezért a „Stay Alive", vagyis „Maradj Életben" nevet kapta.

A heveny hasnyálmirigy gyulladás, az agyi érkatasztrófa és a szívelégtelenség három olyan kiemelt halálozási mutatóval járó betegség, ahol a kutatók fő célja a túlélés javítása. Ennek érdekében a laboratóriumokban és a betegágy mellett dolgozó szakemberek összefogtak, és országos szinten, három egyetem részvételével hangolták össze kutatásaikat.

Összefogva javítják a gyógyulás arányátForrás: John Hassett Photography

 Pécsi, szegedi és debreceni kutatók dolgoznak együtt a Pécsi Tudományegyetem vezetésével.

  A kapott eredmények alapján a szakértők javaslatokat tudnak tenni a legveszélyesebb betegségek esetében a leghatékonyabb kezelés megválasztására, így kijelenthető, hogy a projekt a betegek és a magyarországi betegellátás javát szolgálják

– hangsúlyozta Dr. Hegyi Péter professzor, a PTE egyetemi tanára, a projekt szakmai vezetője a kutatások kapcsán.

A laboratóriumokban az említett betegségekhez kapcsolható felfedező kutatások 2020-ban és 2021-ben tovább folytatódtak. A kórházakban a három említett betegségben szenvedő betegek adatainak és mintáinak gyűjtését végezték. Az adatokat és mintákat a kutatók rendszerezték, és további vizsgálatoknak vetették alá. Ezek elemzése után tudományos eredményeiket nemzetközileg elismert folyóiratokban tárták a nagyközönség elé.