Drónokkal figyelik meg a Spanyolország északkeleti partjainál évente összegyűlő és táplálkozó barázdásbálnákat, amelyek között rendszeres visszatérők is vannak.

A földkerekség második legnagyobb állatfaja a Földközi-tengerben is előfordul

A közönséges barázdásbálna (Balaenoptera physalus), amely 24 méteres testhosszával a világ második legnagyobb bálnafaja, a világtenger számos részén, köztük a Jeges-tengerben, az Atlanti-óceánban és a mediterrán medencében, a Földközi-tengerben is előfordul.

A sziláscetek alrendjébe tartozó közönséges barázdásbálna csaknem 27 méteres hosszúságával a második legnagyobb, ma is élő állatfajForrás: Pinterest

Ezek a méltóságteljes tengeri emlősök 

az évszakokhoz igazodva vándorolnak az óceánok között, 

hol táplálkozóterületeikre, hol pedig a melegebb vizekbe, hogy világra hozzák borjaikat. A spanyolországi EDMAKTUB Association nevű tudományos szervezet a közönséges barázdásbálnák viselkedésének és vándorlásának dokumentálásával foglalkozik.

Fejminták alapján azonosítják az egyedeket

Az elmúlt hét évben a szervezet csaknem 700 órányi filmfelvételt készített az északkelet-spanyolországi Katalónia partjainál, Barcelonától és Tarragonától délre összegyűlő és táplálkozó bálnákról. 

A jelek szerint az állatok egy része ugyanahhoz a partszakaszhoz tér vissza táplálkozni minden évben. 

 

Közönséges barázdásbálnaForrás: Salish Sea Marine Sanctuary

"A megfigyelt több mint 132 bálna 10 százalékát már az előző években is láttuk" - mondta Eduard Degollada, az EDMAKTUB elnöke, hozzátéve, hogy az állatokat a fejükön lévő egyedi mintázat alapján lehet azonosítani.

(Forrás: MTI/Reuters)