Ezért kapcsolnak négylábú barátaink néha elképesztő sebességre

frenetikus véletlenszerű aktivitási periódus, kutya
A frenetikus véletlenszerű aktivitási periódus során a kutyák boldogan szaladgálnak
Vágólapra másolva!
Bizonyára minden kutyatulajdonosnak ismerős az a kép, amikor a kölyökkutya az egyik pillanatban békésen rágcsál valamit, a következőben pedig úgy szaladgál a ház körül, mintha „begyújtotta volna a rakétákat". Ezek a „kattant epizódok" akár több percig is eltarthatnak, ám néha sokkal hosszabbnak is érezhetjük, amikor négylábú barátunk a zsúfolt otthonunkon át rohan végig és sodor el mindent, ami az útjába kerül. De vajon miért vágtáznak át néha mindenen a kutyák, a macskák és más háziállatok látszólag minden ok nélkül?
Vágólapra másolva!

Véletlenszerűnek tűnhetnek, de nem azok

Négylábú barátaink gazdái gyakran nem értik a háziállataik viselkedését. Rapszodikus hirtelenséggel tudnak ugyanis átváltani a csendes és nyugodt alvásból a szinte zavarodottnak tűnő „bekattanásra", amikor észvesztő tempóra kapcsolhatnak.

Néha úgy tűnik, mintha a kutya az egyik pillanatról a másikra "bekattant" volna Forrás: Hans Surfer Via Getty Images

– mondta José Arce, az Amerikai Állatorvos-egészségügyi Szövetség megválasztott elnöke a LiveScience online tudományos portálnak. – Ezek az „energiakitörések", az úgynevezett frenetikus véletlenszerű aktivitási periódusok (FRAP), természetesek, és sok háziasított-, illetve vadállat fajnál megtalálhatók.

A FRAP-ok véletlenszerűnek tűnhetnek, ám néhány kiváltó tényező gyakori a kutyáknál.

Amikor a tulajdonos kiengedi az ebet a kenneljéből, az állat azonnal szeretné kiadni a nap folyamán felhalmozódott energiáját.

Hasonlóképpen alakul a helyzet, amikor a gazdi munka után hazatér, ami arra késztetheti a kutyát, hogy egy rövidebb-hosszabb szunyókálás után elkezdjen rohangálni.

A kutya energiakitörésének semmi sem szabhat határt ilyenkor Forrás: Shutterstock

– mutatott rá Arce.

Hozzátette: amikor kutyák nagy aktivitással megmozgatják az egész testüket, az rendkívül hatékony abban, hogy fürdés után mihamarabb megszáradjon a bundájuk.

A macskák is kerülhetnek ilyen állapotba

A macskák, illetve macskafélék esetében ennek az állapotnak különböző kiváltó okai lehetnek. Miközben a kölykökre napközben akár többször is rátörhet ez az energiával telített késztetés, addig

a felnőttek nagyobb valószínűséggel érzik mindezt alkonyatkor és hajnalban, mert akkor a legaktívabbak.

A kutyákhoz hasonlóan, ezek a négylábú kedvencek is hajlamosak frenetikus véletlenszerű aktivitási periódusokat produkálni szőrápolás vagy az alomdoboz használata után.

A macskák is hajlamosak a frenetikus véletlenszerű aktivitási periódusokra Forrás: Pinterest

– mesélt Arce a saját macskáival kapcsolatban arról az állapotról, amikor a gyakran kapott száraztáp mellé konzervet vagy emberi kosztot kapnak. – Ilyenkor egyszerűen száguldoznak az otthonomban.

Amikor a macskák „bekattannak", általában kevesebb ideig sprintelnek, mint a kutyák. Az olyan, atlétikusabb és erőteljesebb kutyafajták, mint például az ausztrál juhászkutyák gyakrabban kerülhetnek ebbe az energikus állapotba, mint a nyugodtabb természetű kutyák. A kutatók szerint valószínűleg azért, mert gyakrabban kell kiadniuk az energiájukat.

A nyulaknál figyelték meg a legérzékletesebben

A vadon élő állatok, mint például a görények vagy az elefántok is gyakran esnek frenetikus véletlenszerű aktivitási periódusokba. A viselkedést néha „balhézásnak" nevezik a nyulak esetében. A Journal of the American Association for Laboratory Animal Science folyóirat 2020-as tanulmánya szerint ez „az izgatottság kifejezője".

A nyulakat sem kell félteni, ha egy kis felesleges energiáról van szó Forrás: Pinterest

A tapsifüleseknél ez az energiával teli állapot általában nagy sebességű futásként, a fej vagy a test csavargatásában, valamint eszeveszett ugrálásban, illetve a levegőbe való felszökkenésben jelenik meg.

– közölte Arce. – Gyakran rosszul értelmezik ezeket a „kirobbanásokat" és rögeszmés, kényszeres viselkedésként tekintenek rájuk.

A frenetikus véletlenszerű aktivitási periódus során a kutyák boldogan szaladgálnak Forrás: CVETS

Hozzátette: az úgynevezett rögeszmés kényszeres betegségben (OCD) szenvedő kutyák üldözhetik a farkukat, követhetik az árnyékokat vagy akár kapkodhatnak a levegőbe is, mintha folyton el akarnának kapni valamit – ám a FRAP egyáltalán nem ennek a kórnak a jele.

A szakemberek szerint ezek a túlzott aktivitással teli periódusok egyáltalán nem veszélyesek; az állatorvosok sem hallottak még olyan esetről, amikor egy kisállat súlyos sérülést szenvedett volna emiatt.

És hogy mit tehet a gazda? A kutatók azt javasolják, hogy lehetőség szerint ilyenkor távolítson el minden törékeny tárgyat a kutya, macska vagy más háziállat útjából. Ha séta közben „tör rá" az ebre, akkor tartsa határozottan a pórázt. Egyébként pedig néha érdemes hagyni, hogy a kutya „kiengedje a fáradt gőzt", a felhalmozódott energiát, mert ez gazdának és négylábú társának egyaránt jót tesz.