A Covid-19-en átesettek többsége legalább hat hónapig védett attól, hogy megint megfertőződjön a koronavírussal, de az idősek hajlamosabbak újra elkapni a kórt - mutatták ki dán kutatók.

Kevésbé védettek a 65 év felettiek

A The Lancet című orvostudományi folyóiratban megjelent tanulmányuk szerint a koronavírus-járvány első és második dániai hullámában megfertőződötteknek csupán 0,65 százaléka bizonyult pozitívnak másodszorra.

Ugyanakkor a 65 év fölöttiek csupán 47 százalékban voltak védettek az újrafertőződéstől,

szemben a fiatalabb korosztállyal, amely 80 százalékban volt védett.

Az ismételt koronavírus-fertőzés kockázata nagyobb a 65 év felettieknélForrás: MedicalNewsToday

"Tanulmányunk azt jelzi, hogy az újrafertőződés a Covid-19 esetében ritka a fiatalabb, egészséges emberek körében, de az idősebbeknél nagyobb a kockázata, hogy újra megfertőzze őket a vírus" - mondta Steen Ethelberg, a dániai Statens Serum Intézet kutatója.

Ezért kiemelten fontos az időskorúak védelme

Mivel az idősebbeknél nagyobb a valószínűsége annak, hogy a betegségnek súlyosabb tünetei alakuljanak ki, és a halál kockázata is nagyobb, eredményeink nyilvánvalóvá tették, hogy milyen fontosak az idősek védelmére hozott intézkedések a járvány idején - tette hozzá.

Az idős korosztály fokozott védelemre szorulForrás: Origo

A tanulmány szerzői nem találtak bizonyítékot arra, hogy a betegség utáni hat hónapban csökkenne az újrafertőződés elleni védelem, de hangsúlyozták,

hogy az új mutánsok esetében további vizsgálatokra van szükség

ennek felmérésére. A kutatók a dániai nemzeti tesztelési stratégia adatait elemezték, amelynek keretében 2020-ban az ország lakosságának 69 százalékát, mintegy négymillió embert szűrtek koronavírusra.

(Forrás: MTI)