Jóval rövidebb az alpesi hószezon, mint 50 évvel ezelőtt - állapította meg egy hosszú távú tanulmány.

Több száz mérőállomás adatait értékelték ki

A hószezon 2000 méter alatt magasságtól és régiótól függően 22-34 nappal rövidült le - jelentették a bolzanói Európai Kutatási Akadémia (EURAC) vezette kutatás szakértői csütörtökön. A vizsgálathoz Franciaországban, Olaszországban, Svájcban, Németországban, Ausztriában és Szlovéniában lévő több száz mérőállomás adatait értékelték ki.

A Keleti-Alpokban a hőmérséklet a globális átlagnál gyorsabban nő, ezért kevesebb a hó isForrás: Pixabay

A hótakarónak nemcsak az alpesi növények és állatok számára van fontos szerepe, hanem a téli turizmus, a mezőgazdaság, a vízellátás és a vízerőművek szempontjából is.

Egyre gyakrabban esik az eső a hó helyett

A hat alpesi ország kutatói nem vizsgálták a klímaváltozás és a hótakaró közti összefüggést. "De világos, hogy a hó a magasabb hőmérséklet miatt korábban és gyorsabban olvad, csapadékként pedig hó helyett eső hullik"-mondta Michael Matiu, az EURAC kutatója.

Könnyen lehetséges, hogy 2100-ra teljesen jégmentessé válik az AlpokForrás: Thinkstock

A november és május közötti hónapok hóvastagsága átlagosan 8,4 százalékkal csökkent

a tudósok számításai szerint. Bár az Alpok különböző régióiban eltérések mutatkoznak, a tanulmány szerint az 1970-es és 1980-as években átlagosan több volt a hó. Ezt az 1980-as évek végének és az 1990-es évek elejének hóban szegény időszaka követte.

(Forrás: MTI/dpa)