A világ legrövidebb háborúja 38 percig tartott

Vágólapra másolva!
Nem minden háborúnak kell hosszúnak lennie, mint Trója ostromának az ókorban, ami tíz évig tartott. A normannok tizenhét nap alatt győzték le az angolszászokat Hódító Vilmos 1066-os angliai partraszállását követően. Az 1991-es szlovén függetlenségi háború tíz nap után békekötéssel zárult. Izrael hat nap alatt legyőzte az egyesült arab haderőt 1967-ben. A legrövidebb háború viszont annyi ideig tartott, mint egy. szappanopera egy epizódja.
Vágólapra másolva!

„...Magamhoz ragadtam a hatalmat, kikiáltottam a diktatúrát, marsall lettem, és bevezettem a kötelező népoktatást.
- Mennyi ideig volt elnök excellenciád?
- Öt teljes percig, uram..."

Rejtő Jenő egyik felejthetetlen párbeszéde a Láthatatlan légió c. regényben. Csak ő tudott ilyen poénokat írni. Esetleg még Nóti Károly. Meg, persze, az élet! A történelem legrövidebb háborúja pontosan harmincnyolc percig tartott.

1896. augusztus 27-én, reggel 9 órakor Nagy-Britannia hadat üzent Zanzibár brit protektorátusnak. A háború 9 óra 38 perckor véget ért. Ezt a rejtői történetet egy önjelölt szultán hatalomvágyának, és talán a trópusi klíma okozta forrófejűségének köszönhetjük.

Hamad bin Tuvaini szultán két nappal korábban meghalt. A brit kormány jelöltje az utódlásra Hamúd bin Mohamed volt, de a szultán unokaöccse, Kalíd bin Bargas mindenkit kicselezett, és magához ragadta a hatalmat. A rossznyelvek szerint ő mérgezte meg a szultánt, hogy megszerezze a trónt.

Amivel az új szultán nem számolt, az a geopolitika. Zanzibár alig néhány kilométerre fekszik Tanzániától, amely akkoriban német gyarmat volt. Bargas puccsa a helyi status quót és Nagy-Britannia érdekeit veszélyeztette, pláne, hogy egy 1866-os szerződés szerint a britek mondhatták ki a végső szót a szultán személyéről.

Forrás: WikiCommons

Így nem telt bele két nap és megérkezett a brit válasz. Augusztus 27-én hajnalban a HMS Philomel és a HMS St George cirkálók vezetésével egy brit harccsoport jelent meg a zanzibári partoknál, a szárazföldön pedig ötszáz helyi fegyveres és egy kisebb brit tengerészegység sorakozott fel a háromezres szultáni haderő ellen. A hadihajók egy rövid üzenetet is hoztak Bargasnak: reggel 9-ig átadja a hatalmat Hamúd bin Mohamednek, különben...

Forrás: WikiCommons

Bargas alig másfél napja volt szultán, de egy erős jellem nem törik meg csak úgy az első fenyegetés hatására. Az újdonsült és önjelölt uralkodó egy amerikai diplomatát kért meg, hogy a nevében egyezkedjen az angolokkal, miközben a csapatát védőállásokba küldte a palotája körül. A brit parancsnok, Sir Harry Holdsworth Rawson azonban túl régi gyarmati motoros volt ehhez a játszmához. Az admirális 9 óra 1 perckor elrendelte az ágyútüzet. Minden hajó a palotára célzott.

Fél óra elteltével a romok csak nyomokban tartalmaztak szultáni rezidenciát, ezért a brit hadihajók áthelyezték a tüzet az uralkodó jachtjára, a Glasgow-ra, amely elkövette azt a hibát, hogy rálőtt a brit különítményre. A cirkálók pár perc alatt szitává lőtték a yachtot is. A háromezres szultáni hadsereg ekkor már ötszáz fős veszteségnél tartott. Bargas erős jellemén felülkerekedett a politikai éleslátás, valamint a túlélési ösztön, és belátta, hogy itt az ideje a menekülésnek. Átrohant a német konzulátusra, mire a zanzibári erők megadták magukat. A brit admirális 9 óra 38 perckor befejezettnek nyilvánította a háborút, amelyben volt angol veszteség is: egy fő megsebesült.

Forrás: SWH

London néhány napon belül a trónra ültette az eredetileg kiszemelt Hamúd bin Mohamedet, és egy hét elteltével már senki sem emlékezett Bargas szultánra, aki másfél napig uralkodott a sziget felett, és aki egy 38 perces háborúban elvesztette az országát. Bargast később a német konzul Tanzániába csempészte. Miután a britek 1916-ben elfoglalták az afrikai országot, letartóztatták az exuralkodót, és rövid időre a Seychelles-szigetekre száműzték, amit manapság inkább jutalomútnak tekintenénk. Bargas végül 1927-ben halt meg, Mombasában.

Forrás: Wikipedia

A 38 perces háborúnak volt gazdasági következménye is. A brit kormány az új szultánnal kifizettette a Zanzibárra kilőtt tüzérségi lövedékek költségét. A tengerészek zsoldját, a sebesült katona kezelésének költségeit, a hadműveletben felhasznált szén árát és a cirkálók amortizációját nagyvonalúan elengedték.