Nyaralót építettek, de egy középkori püspöki palotát találtak

püspöki palota
Az építőmunkások nagyon meglepődtek, amikor a több száz éve keresett palota nyomaira bukkantak
Vágólapra másolva!
Egy bungaló építése közben az építőmunkások véletlenül egy középkori püspöki palota romjait fedezték fel. A délnyugat-angliai Wiveliscombe kisvárosában többek között középkori falalapokat, padlóburkolatokat és egy kandallót tártak fel. A helyszínt a South West Heritage Trust régészei vizsgálják, amely az angol örökség részeinek megőrzésével és kezelésével foglalkozik.
Vágólapra másolva!

A szakemberek úgy gondolják, hogy a most felfedezett romok egykor egy püspöki palota részét képezhették, amelynek eredete egészen a 13. századra nyúlik vissza. A South West Heritage Trust szóvivője szerint a történelmi bizonyítékok alapján Bath és Wells több püspöke is végzett építési munkákat a helyszínen, köztük a 1309–1329 között hivatalban lévő Drokensford püspök, illetve Ralph Shrewsbury, aki 1329–1363 között tevékenykedett püspökként.

A Smithsonian Magazine szerint a palotát alapjait valószínűleg nem sokkal 1256 után tették le, amit a LiveScience online tudományos portál is idéz.

Az építőmunkások egy nyugdíjas banktisztviselő, Károly Pole tulajdonában lévő kis telken tárták fel az alapokat.

A 81 éves Pole a házának a kertjében épp egy bungalót építtetett magának, amelyet később el szeretett volna eladni.

A délnyugat-angliai Wiveliscombe kisvárosában talált püspöki palota alapjai Forrás: South West Heritage Trust

– nyilatkozta Pole a County Gazette lapnak. – Izgalmas azt hallani, hogy a hátsó udvarom valami valódi jelentőségű kincset rejt.

A terület vizsgálata valószínűleg további 15 000 fontba (mintegy 6,5 millió forint) fog kerülni, miközben késlelteti a bungaló építését is.

Mint később kiderült, a régészek már korábban tisztában voltak azzal, hogy a középkori palota valahol a környéken található.

A Smithsonian Magazine szerint a palota komplexum 14. századi kapuja ma is áll, ám a most feltárt leletekig senki sem tudta, hogy a többi rom hol rejtőzhet.

Az építőmunkások nagyon meglepődtek, amikor a több száz éve keresett palota nyomaira bukkantak Forrás: South West Heritage Trust

– mondta Bob Croft, a South West Heritage Trust megyei régésze a BBC News-nak. – Úgy gondoltuk, hogy talán sokkal keletebbre rejtőzhetnek, ahol korábban találtunk egy nagy istállót és egy tekintélyes méretű, szabad teret; ám most valóban felfedeztük a palota kőből készült alapzatát.

Az újonnan felfedezett maradványok a terület két építkezési szakaszáról árulkodnak: a feljegyzések azt mutatják, hogy Ralph Shrewsbury püspök szintén jelentős építési munkákat végzett Wiveliscombe-ban, és ezek a szóvivő szerint valószínűleg megtalálhatók az újonnan felfedezett helyszínen is.

A palota maradványai között találtak egy középkori kandallót és a 12. századi fazekasságra jellemző termékeket. Ezek vélhetően egy folyosó és egy konyhai tömb részeit képezhetik.