Hatalmas kabócainvázióra készülhet az Egyesült Államok

Vágólapra másolva!
A 17 évente kikelő időszaki kabócák hatalmas inváziójára készülhet az Egyesült Államok keleti része.
Vágólapra másolva!

Az énekeskabócák családjába tartozó Magicicada nem négy faja 13 évente, három faja pedig 17 évente bújik elő a talajból, hogy szaporodjon, idén ez utóbbi három faj egyedei kelnek ki. A tizenhétéves életciklusú három faj mostani szaporulata a Brood X (X. fészekalj) nevet viseli, ez volt ugyanis a tizedik populáció a Charles Lester Marlatt entomológus alkotta 1898-as névadási rendszerben.

A csoport másik neve a Nagy keleti fészekalj (The Great Eastern Brood) jóval kifejezőbb. A világ több mint 3000 kabócafaja közül a legnagyobbak és leghangosabbak közé tartozó fajok árasztják el idén tavasszal az Egyesült Államok keleti területeit.

A különleges populáció akkor fog kikelni, amikor az egyre melegedő tavasz hatására a talaj elér egy bizonyos hőmérsékletet. A kabócák több milliárdnyi nimfája, amely 17 éven át élt a fák gyökerei közt, kimászik a földből, levedli bőrét, táplálkozni kezd és párzásához társat keres.

Forrás: Wikimedia Commons

Nehéz megjósolni a kikelésük pontos napját, de Jessica Ware, a New York-i Amerikai Természettudományi Múzeum rovarkutatója szerint május 13. körül várható.

- mondta a szakértő.

A hím kabócák hangadó "készülékükkel", a testük oldalán, az első haslemezen kifejlődött finom hártyácskák sorának rezegtetésével hívják fel magukra a figyelmet. Ez egyfajta tánc. A hímek olyan hangosan és hosszan ciripelnek, ahogyan csak tudnak, ezzel jelezve, hogy párzásra alkalmasak. A nőstények pedig figyelik őket - fejtette ki Ware.

A szakértők egyelőre nem tudják, miért fejlődött ki bizonyos fajoknál ilyen hosszú életciklus, de feltételezhetően valamilyen túlélési mechanizmus hatására történt. Ware elmondta, a kabócák ártatlanok, megjelenésük táplálékot jelent a madaraknak, egyes állatoknak és más rovaroknak.

- mondta a szakértő.

(MTI/Reuters)