Biztonsági hibák miatt nem engedélyezik egy japán atomerőmű újraindítását

Fukusima
A Tokyo Electric Power Co. (TEPCO) worker wearing radioactive protective gear works on the back area of Advanced Liquid Processing Systems, known as ALPS at the Fukushima Dai-ichi nuclear power plant in Okuma, Fukushima Prefecture, northeastern Japan on November 12, 2014. The final obstacle to restarting two nuclear reactors in Japan was removed on November 7 when local politicians granted approval for a plant to go back online, more than three years after the Fukushima disaster. AFP PHOTO / POOL / Shizuo Kambayashi
Vágólapra másolva!
Súlyos biztonsági hiányosságokat találtak a japán Kasivazaki-Kariva atomerőműben, és ezért helyi hatóságok várhatóan nem fogják engedélyezni, hogy újrainduljon - közölte szerdán a szigetország atomenergia-hivatala (NRA).
Vágólapra másolva!

Az NRA korábban közölte, hogy

2020 márciusa óta 15 ponton találtak súlyosnak ítélt biztonsági rést

a Niigata prefektúrában található létesítmény illegális behatolás elleni rendszereiben és tartalékrendszereiben. A hatóság ezért azt tervezi, hogy megtiltja az erőmű újraindítását a 2011-ben balesetet szenvedett fukusimai erőművet is üzemeltető TEPCO-nak. Végleges döntés azután születhet, hogy a cég reagál a hatóság kifogásaira.

A vállalat egyik vezetője, Okura Makoto sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a cég nem tud kifogást emelni a hatóság megállapításai ellen, és megállapította, hogy a TEPCO "sajnos nem volt képes levonni a tanulságot" a fukusimai katasztrófából, és a vállatnak "a gyökerektől kell újjá építenie magát" Forrás: AFP/Shizuo Kambayashi

A határozat értelmében a TEPCO nem kezdheti meg a nukleáris fűtőanyagszállítást és feltöltést az erőműben. Tojosi Fuketa, az NRA igazgatója közölte, hogy meg kell bizonyosodni arról, hogy a nukleáris anyagok védelme megfelelő. Kijelentette azt is, hogy megítélése szerint a TEPCO jelenleg nem képes a nukleáris fűtőanyag biztonságos leszállítására az atomerőműbe.

A vállalat egyik vezetője, Okura Makoto sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a cég nem tud kifogást emelni a hatóság megállapításai ellen, és megállapította, hogy

a TEPCO sajnos nem volt képes levonni a tanulságot a fukusimai katasztrófából, és a vállatnak a gyökerektől kell újjá építenie magát.

2011. március 11-én 9-es erősségű földrengés rázta meg Fukusimát.

A rengést követő szökőárban csaknem 20 ezer ember vesztette életét, s a természeti csapás a világ egyik legsúlyosabb nukleáris katasztrófáját idézte elő az ott található Fukusima Daicsi atomerőműben. A katasztrófa helyszínének megtisztítása évtizedekig is eltarthat.