Félreértés, hogy a mutánsok a vakcinálás miatt jönnének létre és terjednének - mondta Karikó Katalin biokémikus a Szeretlekmagyarország.hu portálnak. A kutató ezt annak kapcsán mondta el, hogy az oltások előrehaladtával egyre több hír jelenik meg olyanokról, akik az első vagy a második vakcina után megkapták a koronavírust.

Egyetlen Covid-19 vakcina sem véd meg teljesen a fertőződéstől, de a vírus okozta súlyos megbetegedéstől, különösen a kórházba kerüléstől igen - hangsúlyozta Karikó Katalin. 

A vérben keringő ellenanyag, illetve az emlékező sejtek nem tudják megakadályozni a vírus szaporodását az orr- és szájnyálkahártya sejtjeiben.  A Pfizer-vakcinára van adat, ami azt mutatja, hogy 30%-kal csökkenti a megfertőződés esélyét, illetve, hogy a megfertőződött, vakcinált személy kevesebb vírust terjeszt"- magyarázta.

Karikó Katalin kutatóbiológus, biokémikusFotó / Karikó Katalin

Hozzátette: „A megbetegedéstől sem véd 100%-ban egyetlen Covid-19 vakcina sem. Még a leghatékonyabb mRNS-vakcinák, a Pfizer és a Moderna is 95%-ban védték meg a beoltott embereket a tünettel járó betegségtől.

Tehát a maszk viselése oltás után is javasolt, amíg ilyen magas a fertőzöttek száma.  Egyrészt, hogy a beoltott ne fertőződjön meg, vagy ha megfertőződött, akkor ne adja tovább. Karikó Katalin az Atlantic című amerikai magazin egyik írását idézte, amiben  a védőoltást az esernyőhöz hasonlítják, ami megvéd az esőben, de a viharban már kevésbé, és vizes leszel, hiába van esernyőd. 

Vagyis, ha valaki nagyon nagy mennyiségű vírust lélegzik be, nincs az az immunrendszer, amely képes azt teljesen kivédeni. „De a vakcina ilyen esetben is csökkenti a betegség súlyosságát" - hangsúlyozta.