Félig fán lakó életmódot folytatott a nagy őskenguru

kenguru
Egy ma élő fakúszókenguru. 14 kenguru faj él a fákon: Pápua Új-Guinea, Indonézia és Ausztrália erdeiben.
Vágólapra másolva!
Egy nagy, 40 ezer évvel ezelőtt élt kenguru idejének felét a fákon töltötte, ami rendkívül szokatlan adaptáció egy nehéz erszényes számára.
Vágólapra másolva!

A kihalt pleisztocén ausztrál megafauna különleges kengurui

2002-ben két kutató, Natalie Warburton és Gvin Prideaux egy hím valamint egy nőstény kenguru maradványait ásta ki a délnyugat-ausztráliai Nullarbor Plain barlangjaiból. Amint megállapították, a kenguruk egy 40 ezer éve kiveszett pleisztocén fajhoz tartoznak, és az ausztrál kontinens akkoriban kihalt nagytestű faunájához tartoztak. Noha 1989-ben írták le először ezt a fajt, de akkoriban csak néhány koponya és fogmaradvány állt a paleontológusok rendelkezésre a kutatáshoz. Az őskengurut a maradványok után Wallabia kitcheneri-nek nevezték el.

Warburton és Prideaux viszont ritka nagy szerencsével két majdnem teljes fosszilis csontvázra bukkant, melyeket most tanulmányoznak, hogy többet megtudjanak arról, hogyan élhettek egykor ezek az állatok.

„E fosszíliáknak más kengurukhoz és törpekengurukhoz képest általában hosszú ujjaik és lábujjaik vannak."- mondja Warburton. A csontokból a kutatók meghatározták, hogy az állatok erőteljes karokkal rendelkeztek, mellyel fel tudták emelni és meg tudták tartani testüket, továbbá hosszabb, mobilabb nyakuk volt, mint más kenguruknak. Ez a hosszú nyak igen hasznos lehetett abban, hogy legelés közben különböző irányokból elérjék a leveleket.

Az ősi famászó kenguru egy keze. Forrás: https://www.newscientist.com/article/2272165-large-extinct-australian-kangaroo-spent-half-its-life-in-trees/

A fák lombkoronájában töltötték életük felét

A kutatók azt gyanítják, hogy a kenguruk félig fánélő életmódot folytattak, idejük felét a földön, felét pedig a fákon töltötték. Ma is él egy kistestű kengurufaj, ami a fán éléshez adaptálódott, de ezeknek az ősi kenguruknak legalább 50 kilogram volt a testtömege, tehát sokkal nehezebbek voltak, mint a mai fánlakó kenguruk.

Egy ma élő fakúszókenguru. 14 kenguru faj él a fákon: Pápua Új-Guinea, Indonézia és Ausztrália erdeiben. Forrás: https://www.worldwildlife.org/stories/tree-kangaroo-facts-about-these-declining-species

Mászáskor a [kihalt kenguru] olyasféle módon mozgott, mint egy koala és egy nagy testű főemlős keresztezése, bár nem úgy nézett ki, mint az előbbiek, mert nagy, súlyos farokkal és fejjel rendelkezett "- mondja Warburton. Ezek a példányok olyan területről származnak, ahol ma már nincsenek fák, ez pedig azt mutatja, hogy az élőhely és a környezet valaha egész másmilyen volt, mint most"- nyilatkozta a kutató. Mivel kiderült, hogy részben fánlakók voltak, a két tudós átnevezte a fajt Congruus kitcheneri-nek, mert az anatómiájuk nem olyan, mint bármely más ismert Wallabia-nak.

(Forrás: New Scientist

https://www.newscientist.com/article/2272165-large-extinct-australian-kangaroo-spent-half-its-life-in-trees/)