Rekordmértékben nőtt tavaly az éves átlaghőmérséklet Oroszországban: 3,22 Celsius-fokkal volt magasabb, mint az 1961-1990 közötti időszak átlaghőmérséklete és 1 Celsius-fokkal magasabb, mint a korábbi, 2007-ben mért rekord - közölte a héten az orosz hidrometeorológiai és környezetfigyelő szolgálat, a Roszgidromet.

Rekordmértékben nőtt tavaly az éves átlaghőmérséklet Oroszországban.

A tavalyi év szélsőségesen meleg volt mind hazánkban, mind az egész bolygón" – olvasható a szolgálat jelentésében, amely megállapítja, hogy "Oroszországban a globális átlagnál jóval nagyobb a felmelegedés".

Az intézet szerint Oroszország északi-sarkvidéki hajózási útvonala, az északi-tengeri útvonal teljesen jégmentes volt a nyár végére. Ahogy azt a tudósok jelezték, a jég ötször-hétszer vékonyabb, mint volt az 1980-as években.

Verhojanszkban mérték Szibéria legmagasabb hőmérsékleté: 2020. június 20-án 38 °C-os maximumotForrás: Pinterest

A tengeri jégkiterjedés területe rekordalacsony, 26 ezer négyzetkilométer volt.

A Roszgidromet egy hét eleji előrejelzésében arról írt, hogy az idei tavaszon átlagon felüliek lesznek a hőmérsékletek, és a száraz időjárás Szibériában idén több erdőtüzet fog okozni.
Az elmúlt években rendszeresek voltak az erdőtüzek Szibériában, amelyeket a szakemberek részben a klímaváltozás számlájára írnak. Az északi sarkkör fölötti Verhojanszkban 38 Celsius-fok meleget mértek, ami a legmagasabb volt az időjárási feljegyzések 19. század végi kezdete óta. A település Jakutszktól 675 km-re, az északi sarkkörtől északra, a Jana-fennsík északi peremén helyezkedik el; itt található a Föld északi hidegpólusa,

itt mérték az északi félteke legalacsonyabb hőmérsékletét is. 

Ezzel a Föld egy adott pontján valaha mért abszolút minimum és abszolút maximum közti különbség (abszolút hőingás) értéke 100 °C fölé: 105,8 °C-ra emelkedett

(MTI/AFP, Origó)