Ez a vicces nyuszi ugrálás helyett az első mancsain jár

nyúl
Vicces látványt nyújt ez a nyúl, ahogy az első mancsain jár
Vágólapra másolva!
Az emberek által végzett, szelektív tenyésztés hihetetlenül furcsa és szerencsétlen eredményekhez vezethet a háziállatok körében. Az úgynevezett „sauteur d'Alfort" nyúl a legkülönösebb példák közé tartozik.
Vágólapra másolva!

Azonosították a mutációt okozó gént

1935-ben a francia állatorvosok sajátos járású nyulat figyeltek meg. Ez a ritka nyúlfajta nem ugrál vagy jár, mint bármely más, a világon ismert házi nyúl vagy vadon élő nyúl társa. Amikor ugyanis a cirkuszi előadóra hasonlító „sauteur" elindulna valahová,

a hátsó lábait a levegőbe rúgja, majd előre pattan az első mancsaira, akár egy akrobata, aki a kezein sétál.

Bár mindez mulatságos vonásnak tűnhet, sajnos számos problémával is jár. A kutatók most a PLOS Genetics tudományos szaklapban publikált tanulmányukban mutattak be egy nyuszit, amely nem tudott megfelelően ugrálni, és amely segített jobban megérteni az „ugrálás genetikáját".

Vicces látványt nyújt ez a nyúl, ahogy az első mancsain jár Forrás: YouTube

A kutatók kereszteztek egy hím „sauteurt" egy új-zélandi fehér fajta nőstényével, majd keresztezték az utódaikat is.

Végül összesen 52 nyulat neveltek fel, amelyek 23 százaléka hordozta az „eredeti atyához" hasonló, mutáns gént. Ezek a számok megegyeznek a szakemberek által várt statisztikákkal, tekintve, ha csak egy recesszív gén vesz részt a mutációban.

A genetikában találták meg az okát

A tudósok ezután összevonták a sauteur és a nem sauteur fiatal egyedek DNS-ét a teljes csoport genomszekvenálásával, hogy össze tudják hasonlítani a két csoportot. Végül egyetlen gén emelkedett ki a többi közül. Ebből arra következtettek, hogy

a „sauteurok" sikertelen ugrálásának egyetlen mutáció az oka.

Ez az úgynevezett RORB néven ismert gén, amely „utasításokat ad" a sejteknek, hogy azok létrehozhassanak bizonyos fehérjéket. A RORB fehérjék általában a nyúl egész idegrendszerében megtalálhatók, ahol segítenek a genetikai kódot fehérjeépítő sablonokká alakítani.

Ez a bizonyos mutáció azonban hirtelen csökkenést okoz a gerincvelő neuronjainak számában, amelyek valóban képesek lennének előállítani ezt a fehérjét.

A ScienceAlert online tudományos portál által idézett tanulmány szerzőinek megállapítása szerint a RORB gén teszi lehetővé, hogy a nyulak ugrándozzanak. Hozzáfűzik, hogy az elmúlt években komoly tudományos érdeklődés mutatkozott az olyan speciális fiziológia és biomechanika iránt, amely lehetővé teszi az emlősök - például a kenguruk, a házi nyulak, a mezei nyúl és néhány egér - ugrálását, ám „ennek a varázslatnak" az alapjául szolgáló genetikát eddig ritkán vették figyelembe.

A kevés tanulmány egyike a közelmúltban olyan egereket talált, amelyek ugyanazzal a RORB mutációval rendelkeznek, mint a „sauteur" nyulak, és amelyek szintén nem ugrálnak.

Ezek a rágcsálók ehelyett az elülső mancsukon kacskaringóznak, farkukkal és hátsó lábukkal a levegőben.