A rágcsálók leghatékonyabb természetes ellenségeit segítik

vércse
A vércse Európában csökkenő állományú fajnak számít
Vágólapra másolva!
A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság költőládák kihelyezésével kívánja segíteni a vörös vércsék megtelepedését a Dráva menti területeken - erről a szervezet tájékoztatta szombaton az Origót. Ahogy arra a szakemberek rámutattak: a vörös vércsék a rágcsálók leghatékonyabb természetes ellenségei, így letelepedésük az emberek hasznára is válik.
Vágólapra másolva!

Vércse költőládákat helyeztek ki a napokban a Duna-Dráva Nemzeti Park (DDNP) szakemberei Barcs-Drávaszentes és Péterhida községhatárokban.

– tájékoztatott Schulcz Andrea, a nemzeti park munkatársa. – Az odúkat a költés megkezdése előtt, kora tavasszal célszerű kihelyezni, de ha mégis elkésnénk vele, akkor sem vész kárba a munka, hiszen addig is ismerkedhetnek a madarak az odúval.

A vércse Európában csökkenő állományú fajnak számít Forrás: Wikimedia Commons/Andreas Trepte

Hozzátette: a kihelyezés helyszínét tekintve mezőgazdasági táblákat szegélyező fasorokat célszerű választani; fontos hogy a területen megtalálhatóak legyenek szántóföldek, kaszálók, illetve ezeket övező fasorok.

A nemzeti park arra is figyelmeztetett, hogy érdemes a fára történő felszerelés előtt meggyőződni arról, hogy a röpnyílás szabad legyen, azaz ágak ne lógjanak be az odú nyílása elé.

A szakemberek kiemelték azt is, hogy vörös vércsék nem építenek fészket, varjak fészkeit szokták elfoglalni, amelybe mindenféle bélésanyag nélkül rakják le tojásaikat. A kihelyezett odúkba azonban célszerű – hogy ne törjenek össze a tojások – forgácsot vagy gyöngykavicsot tenni, mielőtt felszereljük őket a fára.

A Dráva mentén telepített odúk felkerültek a fákra, és várják leendő lakóikat.