Négyrészes videósorozat készült az ELKH SZTAKI Mérnöki és Üzleti Intelligencia Kutatólaboratóriumának munkatársai által épített, 3D-nyomtatott robotkarról - írja az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) közleménye. Az elsősorban oktatási célra fejlesztett robotkar a SZTAKI SmartFactory laborjában talált otthonra.

A robotkart Abai Kristóf (rendszerfejlesztő mérnök), Keszthelyi Zsóka (szoftverfejlesztő) és Beregi Richárd (kutatómérnök) készítette, a videósorozat is az ő munkájukat, valamint a fejlesztés lépéseit részletezi. Az első részben a már összeszerelt robotkar előtt beszélnek arról, hogy miért pont egy 3D-nyomtatott robot előállítását tűzték ki célul, illetve milyen kihívásokkal, problémákkal szembesültek, és hogyan oldották meg ezeket.

A második részben a robot megfogóját szerelik össze, amely apró, 3D-nyomtatott alkatrészekből és csavarokból áll. Ezt követi a vezetékezésről és a kar – egyébként szintén egytől egyig nyomtatott – alkatrészeinek összeállításáról szóló harmadik rész, majd a negyedik, záró epizód, amelyben a már funkciókész robotkar működtetése és SmartFactory rendszerben elfoglalt szerepköre a téma.

A sorozatban szó esik arról, hogy mennyire bonyolult egy robotkar előállítása, illetve miért nem biztos, hogy egy ingyenesen elérhető tervrajz minden elvárásnak eleget tud tenni. A videókból kiderül az is, hogy mennyibe kerül a 3D-nyomtatott robotkar, mi mindenre jó, mik a korlátai és miért pont ezzel a viszonylag új gyártási eljárással készült.

A kutatók publikálni is fognak a robotról a közeljövőben.

A négy videó megtekinthető itt: