Kína szerdától hivatalosan is megnyitja a külföldi kutatók előtt a fél kilométer átmérőjű óriásteleszkópját.

Augusztustól kezdhetik el az észleléseket

A fél kilométer átmérőjű, FAST (Five-hundred-meter Aperture Spherical Radio Telescope) nevű rádiótávcső a valaha épített legérzékenyebb és legnagyobb egytányérú rádióteleszkóp. A csillagászok a világ minden tájáról ezen a honlapon nyújthatják be kérésüket mérések végzésére - közölte kedden a Kínai Tudományos Akadémia alatt működő Nemzeti Csillagászati Obszervatórium.

Az univerzum feltérképezésének fontos eszköze a rádiócsillagászatForrás: NASA/Hubble Space Telescope

Valamennyi kérést elbírálják és július 20-án fogják kihirdetni az eredményeket. Augusztustól kezdhetik a külföldi csillagászok megfigyeléseiket - tették hozzá.

Háromszor érzékenyebb az amerikai teleszkópnál

A Délnyugat-Kína hegyei között felállított teleszkóp a Puerto Ricó-i óriásteleszkóp decemberi összeomlása után az egyetlen ilyen kaliberű eszköz, amely külföldi asztronómusokat fog fogadni. A Kujcsou tartományban lévő Pingtangban található kínai teleszkóp háromszor érzékenyebb, mint az amerikai.

A kínai műszer háromszor érzékenyebb felbontású a hasonló amerikai eszközhöz képestForrás: CGTN

Körülötte öt kilométernyi rádiómentes zóna terül el,

ahol sem mobiltelefonok, sem számítógépek használata nem engedélyezett.

A FAST építési munkálatai 2011-ben kezdődtek, rendszeres működése szeptemberben indult, januártól a teljes teleszkóp működik. Ötszáz méteres tányérja 30 futballpályányi területet fed le, építése 1,1 milliárd jüanba (49 milliárd forintba) került.

(Forrás: MTI/Hszinhua)