Idős saskeselyűpár fogadott örökbe egy fiókát a schönbrunni állatkertben. A fióka február 25-én kelt ki az alsó-ausztriai Haringsee bagoly- és ragadozómadár-mentő állomásán.

A tapasztalt pár már túl idős ahhoz, hogy saját utódaik legyenek, a fiókanevelésben azonban nagy tapasztalatokkal rendelkeznek.

Tojásaik idén is, mint ahogy már az elmúlt években is, terméketlenek voltak. Mivel nagyon tapasztalt és gondoskodó szülők, beválasztották őket a nevelőszülői hálózatba" - közölte az ausztriai állatkert igazgatója, Stephan Hering-Hagenbeck kedden.

A haringsee-i állomásról koordinálja a szakállas saskeselyűk nevelését és tenyésztését egész Európa számára a Vulture Conservation Foundation (Keselyűvédő Aalapítvány). A szakállas saskeselyűk (Gypaetus barbatus) kihaltak az Alpokban az elmúlt évszázadban, ezért több mint 30 éve zajlik az országokon átívelő újratelepítési projekt.

Nekünk minden fióka számít. A természetben minden két kikelt fiókából csak egy marad életben. Az állatkertek és tenyészállomások segítségével mi megmentjük a másikat úgy, hogy az európai program keretében átadjuk nevelőszülőknek" - emelte ki Hans Frey, a bagoly- és ragadozómadár-mentő állomás tudományos vezetője.

IllusztrációForrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Monika Skolimowska

A két schönbrunni nevelőszülő nagyon jól végzi a dolgát. "Amikor óvatosan belehelyeztük a fiókát a fészekbe, azonnal foglalkozni kezdtek vele. Felváltva etetik és melegítik a kicsit. A fészek fölé kamerát helyeztünk, hogy megfigyelhessük nevelkedését" - fejtette ki Regina Riegler állatgondozó.
Nem marad azonban örökre Schönbrunnban a fióka, idővel kitelepítik a természetbe.

(MTI/APA)