A hosszúkás arcú rém valóban létezik, ám közel sem olyan termetes, mint amekkorának a kép alapján gondolnánk.

A fotó elkészültének pontos helyéről nincs információ, ám az biztos, hogy egy kalapácsfejű repülőkutya (Hypsignathus monstrosus) látható rajta. 

Forrás: Snopes

A faj képviselői Afrika erdeiben élnek. Szárnyfesztávolságuk 686-970 milliméter. A kalapácsfejű repülőkutyánál nemi kétalakúság figyelhető meg, a hímeknek van ormánya, amiről a faj a nevét kapta, a nőstények rókaszerű megjelenésükkel hasonlítanak a többi repülőkutya fajra. A fotón látható egyed így nagy valószínűséggel hím. 

Bár külsejük rémséges, a kalapácsfejű repülőkutyák nem az emberekre vadásznak az éj leple alatt, hanem gyümölcsöket fogyasztanak. 

A fotón szereplő egyed azért látszik nagyobbnak valós méreténél, mert közel tartják a fényképezőgéphez.