A coywolf egy új kutyaféle?

coywolf
Coywolf, azaz prérifarkas és farkas hibrid (Canis latrans varietas).
Vágólapra másolva!
A prérifarkasok és a szürkefarkasok Észak-Amerikában képesek kereszteződni, hibrid szuperragadozó kölyköket hozva létre, melyet „coywolf"- nak hívnak.- írja a BBC tudományos magazinja.
Vágólapra másolva!

Új fajt létrehozni nem olyan egyszerű, mint amilyennek látszólag tűnhet - írja a BBC tudományos magazinja. A DNS tesztelés azt mutatja, hogy a divatosan „coywolf"-nak vagy „ woyote"-nak nevezett állat valójában csak egy az Észak-Kanadában és az Egyesült Államokban élő prérifarkasnak egy variációja.

Az adaptív szuperragadozók a prérifarkas, a farkas és kutya génjeit hordozza, mely arányában eltér a geográfiai helyszíntől függően.

A múlt században az erdőirtás és mezőgazdaság miatt kereszteződtek ezek a biológiailag hasonló állatok és ennek eredménye a prérifarkas evolúciója, a Canis latrans varietas, egy sikeres kutya keverék, de nem egy genetikailag különböző faj. Még!

Coywolf, azaz prérifarkas és farkas hibrid (Canis latrans varietas). Forrás: https://www.smithsonianmag.com/smart-news/coywolves-are-taking-over-eastern-north-america-180957141/

A kutyafajták kereszteződéséből létrejön új faj?

A domesztikált kutya 17.000-33.000 évvel ezelőtt alakult ki. A legtöbb faj, melyeket az ember mesterségesen szelektált nagyon gyorsan szaporodott az utóbbi 200 évben. Vizuálisan a Chihuahua és a Dán dog közt óriási a különbség

mégis ugyanahhoz a fajhoz a (Canis lupus familiaris) tartoznak és közvetlen leszármazottai a szürke farkasnak.

Minen domesztikált kutyafajta képes kereszteződni és szaporodóképesen életképes utódokat létrehozni. Ennek oka, hogy genomuk viszonylag változatlanok maradtak annak ellenére, hogy fizikai jellemzőik olyan eltérőek. Ez a fontos bizonyíték azt mutatja, hogy nincs esélye, hogy a különböző kutyafajták új fajt hozzanak létre a közeljövőben. sok idő kell a mutációkhoz, melyek a populációban keletkező örökölhető változásokat okoznak a tulajdonságokban.