A Pluto bolygón túli rejtett gravitációs forrás indította el a kutatást egy lehetséges kilencedik bolygó után. Most néhány csillagász úgy gondolja, hogy ez egy Ősrobbanásból való fekete lyuk lehet, ami ritka bepillantást kínál a korai Univerzumba.- írja a New Scientist tudományos magazin.

A külső naprendszer óriási bolygói mögött hatalmas kozmikus pusztaság fekszik. A legtöbb csillagász úgy véli, hogy a Plutohoz hasonló kis jeges világ foglalja el, és számos csoport foglalkozik azzal, hogy lenyomozza e törpe bolygókat. Néhányan azt gyanítják, hogy valami nagyobb rejlik ott, egy a Föld tömegénél sokszor nagyobb tömegű bolygó. 

Forrás: https://www.newscientist.com/article/2074961-how-planet-nine-may-have-been-exiled-to-solar-systems-edge/

Úgy hiszik, hogy ez a Kilencedik Bolygó nevű hipotetikus világ, oly módon árulja el jelenlétét, hogy gravitációját összehangolja az ott lévő kis jégtestek pályájával. A probléma az, hogy senki sem tudja elképzelni, hogyan alakulhat ki egy elég nagy bolygó távol a Naptól. Minden, amit tudnak, hogy van ott egy bolygó egy bizonyos tömeggel, e hogy mi az az objektum, azt nem tudják megmondani.

De ha nem bolygó, akkor mi? Jakub Scholtz a Egyesült Királyság Durham Egyetemének teoretikusa azt gyanítja, hogy valami egzotikusabb lehet, egy az Ősrobbanásban alakult ősi fekete lyuk. Ha igaza van, ez egy elképesztő felfedezés lenne. Az ősi fekete lyukak új ablakot nyitnak a korai Univerzumra. Még sötét anyagot is tartalmazhatnak, a rejtélyes anyagot, ami a összetartja a galaxisokat.

 

Forrás: https://www.newscientist.com/article/2074961-how-planet-nine-may-have-been-exiled-to-solar-systems-edge/

Mindez megmagyarázza, hogy a kozmológusok miért kutatták ezek után az univerzumot. De senki sem mert álmodni arról, hogy találhatunk ilyet a saját "házunk táján". A kérdés most az, hogy határozzák meg, hogy valójában mi is ez a Naprendszer szélén lévő rejtett gravitációs forrás?