A nepáli hegymászók összesen negyvenhét napot töltöttek a Himalájában, hogy végül összesen 2,2 tonna szeméttől tisztítsák meg. Az akcióra égető szükség mutatkozott. Évente körülbelül 800 ember mássza meg a Mount Everestet, akik kis időt töltenek az alaptáborban, majd ha minden a tervek szerint alakul, akkor felkeresik a világ legmagasabb csúcsát, majd ezután hazatérnek. Sokszor hagynak hátra azonban többek között műanyag palackokat, oxigéntartályokat vagy élelmiszercsomagokat. Az Everest, néhány más népszerű, hegyi úti célhoz hasonlóan, egyfajta műanyag temetővé vált.

2019 óta hirdet az egyik svájci luxusmárka egy kezdeményezést, amely a helyi serpákkal együttműködve igyekszik megtisztítani többek között a Mount Everesthez és más csúcsokhoz vezető alaptáborok területét. A Bally Peak Outlook Alapítvány önkéntesei végigjárták a Himaláját, és mintegy 2,2 tonna szemetet szedett össze az Everestről, a Cso-Oju-ról, a Lhoce-ról és a Makalu-ról.

Hulladék után kutatva járták be a Mount EverestetForrás: AFP/Phunjo Lama

A 12 fős csapat kihasználta a járványhelyzet miatt csökkentett forgalmat és a turisták hiányát, így békésen tudtak dolgozni, bár a feladat nem volt könnyű.
A hegyek megtisztítása sokkal nehezebb, mint csak meglátogatni őket és fotózni – mondta Dawa Steven Sherpa hegymászó és környezetvédelmi aktivista a ZME Science online tudományos portálnak, aki 2008 óta vesz részt szemétszedési akciókban a hegyen.

Az önkéntesek napokig keresték a hulladékokat, összegyűjtötték azt, majd végül több mint 450 kilométert utaztatva egy ártalmatlanító helyre vitték.

A kezdeményezést nepáli hegymászók és serpák vezették.

Utóbbiak rendszeresen segítenek a külföldi hegymászóknak megvalósítani az expedíciókat, ám gyakran kimaradnak a reflektorfényből. Számukra a Himalája csúcsai nem csupán pénzszerzési lehetőséget vagy úti célt jelentenek, hanem a kulturális és szellemi örökségüket is. Számukra a szemétszennyezés nem csupán környezeti probléma, hanem az istenek megsértése is.

A tudósok egyet értenek abban, hogy ez a világ legmagasabb hegyeForrás: Pinterest

Az isteneknek valahogy úgy érezhetik magukat, mintha egy tüskét húznánk ki az ujjukból – magyarázta Steven, hozzátéve, hogy a serpák közösségei joguknak és felelősségüknek érzik a hegyek védelmét.

A múlt héten ráadásul Nepál enyhítette a látogatók karanténszabályait

annak érdekében, hogy több hegymászó érkezzen a Mount Everestre, miután a világjárvány teljesen megakasztotta a helyi idegenforgalmi ágazatot.
A Bally Peak Outlook Foundation projekt most egyfajta jövedelmet is biztosítani tudott a Himalája régiójában élő, helyi közösségek számára – áll az alapítvány sajtóközleményében. – A szemétszedő akcióba professzionális hegymászók, takarítók, válogatók, csomagolók, valamint elkötelezett támogató csapatok is bekapcsolódtak, akik minden alaptáborba ellátogattak.

A „szent lejtők" természetes állapotba való visszaállítása érdekében az expedíció még idén folytatódik: az önkéntesek ekkor tisztítják meg a Kancsendzönga, a Dhaulagiri, a Manaszlu és az Annapurna alaptáborait, valamint újra az Everestet.