A világháborúkból visszamaradt, a tenger fenekére süllyedt hadihajók roncsaiban megtalálható óriási mennyiségű lőszer ökológiai veszélyének felbecsülésére indul északi-tengeri expedíció Németországban.

Az észak-németországi Bremerhaven kikötőjéből szerdán indul Helgolandra - Németország egyetlen igazi nyílttengeri szigetéhez - a Heincke kutatóhajó, hogy közelről szemügyre vegye az SMS Mainz hadihajót, amely 1914-ben süllyedt el az északi-tengeri sziget partjainál.

A kutatóhajó személyzete mintákat hoz a felszínre, hogy elemezzék azokat az esetleges veszélyeket, amelyeket a roncsban lévő harci eszközök, köztük a lőszerek jelentenek a környezetre - közölte kedden a bremerhaveni Német Hajózási Múzeum.

Hivatalos becslések szerint 1,3 millió tonna, a két világháborúból visszamaradt lőszer hever az Északi-tenger Németországhoz tartozó részének mélyén,

de alig tudni valamit arról, hogy milyen hatása lehet a halakra, a növényekre és az emberre ennek az irgalmatlan mennyiségű "veszélyes háborús hulladéknak".

A lehetséges veszélyeket a 2018-ban elindult North Sea Wrecks-projekt keretében igyekeznek feltárni, a mostani expedíció ennek része - közölte a hajózási múzeum.

(MTI/dpa)