A jegesmedvék kezdenek rászokni a madártojásra

Bird carnivore common gull Day gull ivory gull marine mammals melting of the ice caps miscellaneous Nature North Europe Norway Outdoors pagophila eburnea Polar areas polar bear Scandinavia Scandinavian Arctic sea birds Spitsbergen Svalbard Archipelago Thr
A jegesmedvék is próbálnak alkalmazkodni a változó körülményekhez
Vágólapra másolva!
Ügyetlen tojásrablók a jegesmedvék, mégis a kacsák és ludak fészkeinek fosztogatására kényszerülnek ezek a sarkvidéki ragadozók. Az olvadó jégtáblák ugyanis arra kényszerítik őket, hogy a fókák mellett más táplálékforrást is keressenek maguknak.
Vágólapra másolva!

Az, hogy a madártojás is a jegesmedvék étlapján szerepel, már évtizedek óta ismert, korábban azonban csak mendemondák keringtek erről. Néhány éve viszont egyre több ilyen megfigyelést végeznek a kutatók. Benoit Sittler freiburgi biológus és kutatócsoportja 2015 óta végez megfigyeléseket, amelyek szerint Grönland és a Spitzbergák egyes régióiban egyre gyakrabban dézsmálják meg a medvék a libák és kacsák fészkeit.

Gyorsan olvad a jég

Tavasszal fókákra vadásznak, hogy nyárra elegendő zsírt szedjenek magukra. Mivel azonban a jég, ahonnan vadászataikat indítják, gyorsan olvad, lényegesen lerövidül ez az időszak, ezért arra kényszerülnek, hogy más élelemforrást kutassanak fel.

A jegesmedvék is próbálnak alkalmazkodni a változó körülményekhez Forrás: AFP/hemis.fr/Cordier Sylvain

A fókákra specializálódott vadászok számára azonban nem könnyű a "menü" kibővítése - állapította meg munkatársaival Patrick Jagielski, a kanadai Windsori Egyetem tudósa. Drónokkal megfigyelték, hogyan kutatnak a jegesmedvék pehelyrécék tojásai után a Hudson-öbölben. A képek tanúsága szerint az állatok a költési szezon előrehaladásával egyre kevesebb fészket keresnek fel és egyre többször választanak üres fészkeket. A tudósok azt feltételezik, hogy

a jegesmedvék nem képesek megkülönböztetni az üres és a még tojásokat tartalmazó fészkeket.

Azt a helyzetet sem használták ki a ragadozók, ha egy helyen több fészket is találtak, ennek hátterében a szakértők szerint szintén a jegesmedvék tapasztalatlansága állhat.

Egyre ügyesebbek lesznek

Az, hogy a jegesmedvék nem hatékony tojásvadászok, csak ideiglenes megkönnyebbülést jelenthet a pehelyrécék számára. A kutatók szerint ugyanis egyre ügyesebbek lesznek a fészkek fosztogatásában.
"Ha növekszik a pehelyréce-kolóniákban tojásvadászatra induló jegesmedvék száma, az pusztító következményekkel járhat a madárpopulációkra és akár hosszú távon meg is semmisítheti ezt a tápanyagforrást" - vélik a tudósok, akik eredményeikről a Royal Society Open Science című tudományos folyóiratban számoltak be.