Nem sokkal a 100. születésnapja előtt április 9-én meghalt Fülöp, Edinburgh hercege, II. Erzsébet brit királynő férje. A hagyománytiszteltéről és szókimondó természetéről híres királyi herceg hosszúra nyúlt életútja olyan volt, mint egy romantikus regény: családját száműzték a görög trónról, apja, András görög királyi herceg a szerencsejátékba és az alkoholba menekült a száműzetés nyomorúsága elől, anyja, Battenbergi Alíz pedig megtébolyodott a viszontagságoktól. Legkedvesebb nővére, Cecília hercegnő repülőbalesetben halt meg, nagybátyja, Lord Louis Mountbatten tengernagy pedig az IRA terroristáinak vált az áldozatává. Fülöp egyszerű tengerésztisztként vett részt a második világháború számos tengeri csatájában, Erzsébet hercegnővel, VI. György király leányával pedig mély érzelmeken alapuló szerelmi házasságot kötött. A királyi családban Erzsébet királynő mellett ő képviselte a tradíciót és az állandóságot, mint az uralkodó legfőbb támasza. Fülöp herceget, a régi Európa egyik utolsó képviselőjét, 99 éves korában a Windsori kastélyban érte a halál.

Korfutól a brit királyi haditengerészetig hosszú volt az út

Fülöp görög és dán királyi herceg 1921. június 10-én Korfu szigetén, a Villa Mon Repos-ban látta meg a napvilágot.

Fülöp edinburgh-i herceg volt a tradíció és folyamatosság szimbóluma a királyi családban, Erzsébet királynő mellettForrás: AFP/Yui Mok

Apja, András görög királyi herceg, valamint édesanyja, Battenbergi Aliz hercegnő révén Fülöp ereiben több európai uralkodóház vére is csörgedezett; anyai ágon egyik felmenője Viktória brit királynő volt, de közeli rokonság fűzte IV. Lajos hesseni fejedelemhez, valamint Jelizaveta Fjdorovna nagyhercegnőhöz, az orosz cári Romanov-ház tagjához is.

Fülöp apja, András görög és dán királyi hercegForrás: Wkimedia Commons /László Fülöp Elek

Az 1919-ben kitört görög-török háborúban I. Konstantin király András herceget nevezte ki a II. görög hadtest parancsnokává, amelynek - többek között - az lett volna a feladata, hogy szabadítsa fel az oszmán uralom alatt álló Égei-tengeri szigeteket, és az egykor Görögországhoz tartozó kisázsiai partszakaszt. A szangarioszi csatában azonban András herceg hadteste megsemmisítő vereséget szenvedett el a török hadseregtől.

Fülöp herceg anyja, Battenberg Aliz hercegnőForrás: Wkimedia Commons /László Fülöp Elek

A súlyos katonai kudarc miatt kitört zavargások miatt lemondatták I. Konstantint, Andrást, a bukott hadtestparancsnokot a családjával együtt pedig életfogytig tartó száműzetésre ítélték. Az ekkor még csak alig 18 hónapos 

Fülöp herceget egy üres narancsládába rejtve vitték fel a HMS Calypso brit romboló fedélzetére, 

amelyen a családot mentették ki a forrongó Görögországból. András herceg és családja Párizs közelében, a franciaországi Saint-Cloud-ban telepedett le, ahol András bátyja, György herceg élt a feleségével, Marie Bonaparte hercegnővel.

Fülöp nagybátyja, György királyi hercegForrás: Wkimedia Commons /

Fülöp korai gyermekévei szerencsétlenül indultak; apja a száműzetésben ivásra adta a fejét, és a szerencsejátékok rabjává vált, 

Aliz hercegnőn pedig súlyos skizofréniát diagnosztizáltak, 

ami miatt egy svájci intézetben kellett elhelyezni az édesanyját. Fülöp neveléséről a nővérei gondoskodtak, de miután mind a négy leánytestvére Németországban ment férjhez, Fülöp is - párizsi tanulmányait félbeszakítva - német iskolákba kezdett járni.

Archív fotó az ifjú Fülöp hercegről (a herceg a képen középen látható)Forrás: AFP/-

Hitler 1933 januárjában történt hatalomra jutása után az ifjú Fülöp herceg egyre nehezebben viselte el a rohamtempóban kiépülő náci világot, ezért 1936-ban nővérei támogatásával a szigorú fegyelméről híres skóciai Gordonstoun magániskolába igazolt át. Az a kemény, spártai szellem, ami Gordonstoun-t jellemezte, jól illett Fülöp egyéniségéhez, ezért is sikerült gyorsan beilleszkednie az iskola zárt közösségébe.

Meglátni és megszeretni egy pillanat műve volt csupán

A skóciai iskolaévek alatt újabb súlyos csapás érte az ifjú herceget. Legkedvesebb nővére Cecília hercegnő 1937 novemberében tragikus körülmények között vesztette életét: a nyolcadik hónapjában járó állapotos asszony férjével és közeli rokonaikkal együtt Londonba tartott egy esküvőre, amikor repülőgépük kigyulladt, és Ostende közelében lezuhant. A légi katasztrófát senki sem élet túl a gép fedélzetén tartózkodók közül.

Fiatalkori fotó Fülöp hercegrőlForrás: AFP/-

Fülöp további életútját ezután a nagybátyja, Lord Louis Mountbatten kezdte el egyengetni. 

Fülöp herceget mindig is vonzotta a hadsereg, különösen a katonai repülés, ezért a légierőnél szeretett volna szolgálni. Tengerésztiszt nagybátyja, Lord Mountbatten rábeszélésére azonban mégsem a légierőhöz, hanem a Brit Birodalom nagy múltú elit fegyverneméhez, a királyi haditengerészethez igazolt. 1939-ben felvették a patinás darthmouth-i Brit Királyi Haditengerészeti Akadémiára, amelyet kitüntetéssel végzett el.

Lord Louis MountbattenForrás: Wkimedia Commons /Allan Warren

1939 más szempontból is fordulópontnak számított a herceg életében. Történt ekkor, hogy a brit uralkodó, VI. György király látogatást tett a haditengerészeti akadémián. A királyt mindkét leánya, Erzsébet és Margit hercegnő is elkísérte a hivatalos vizitre. A két magasrangú fiatal hölgy kalauzolásával távoli rokonukat, az akadémián szolgáló Fülöp herceget bízta meg az intézmény parancsnoka.

Fülöp herceg a haditengerészet tisztjeként a későbbi királynővel Erzsébettel (balra) és Margit hercegnővelForrás: AFP/-

Erzsébet hercegnő, ahogy megpillantotta az üdvözlésükre siető magas és snájdig kadétot, azonnal beleszeretett a jóképű fiatal hercegbe. A frissen fellobbant érzelmei nem maradtak viszonzás nélkül, 

mert Fülöp is első látásra fülig szerelmes lett a rendkívül csinos királyi hercegnőbe. 

A szerelmük kiteljesedésére azonban még várni kellett, mert nem sokkal az akadémián tett királyi vizit után kitört a második világháború.

Farkasszemet nézett az Angliát halálos veszélybe sodró német tengeralattjárókkal

Amikor Nagy Britannia 1939. szeptember 3-án hadat üzent a náci Németországnak, a hadiállapot beállta miatt Fülöp herceg is aktív állományba került a haditengerészetnél. 1940 januárjában a HMS Ramillies csatahajóra osztották be, amely négy hónapig látott el konvojkísérő feladatokat a Csendes-óceánon. 1940 októberében Fülöpöt átvezényelték a HMS Valiant csatahajóra, amelyet a Földközi-tengeri hadszíntéren vetettek be.

A 31 600 tonnás, Revenge osztályú brit HMS Ramillies csatahajó, melyen Fülöp 1940 januárjában kezdte meg szolgálatátForrás: Wkimedia Commons / Royal Navy

Fülöp herceg a HMS Valiant fedélzetén vett részt a véres krétai csatában. 

A Mapatan-foknál lezajlott súlyos tengeri ütközetben a herceg leleményessége mentette meg a csatahajót. 

Amikor egy erős német bombázókötelék éjszakai támadást intézett a HMS Valiant ellen, még a bombák kioldása előtt Fülöp javaslatára nagyszámú égő tutajt bocsátottak a vízre. A tenger felszínén imbolygó vakító fénypontok zavaró hatása miatt a német bombázók elvétették a célt, és a csatahajó sértetlenül került ki a veszélyes légi támadásból. Fülöp herceget 1942-ben Prosmouthba vezényelték tiszti tanfolyamra, amelynek sikeres elvégzése után sorhajóhadnaggyá léptették elő.

A 35 000 tonnás, Queen Elizabeth osztályú brit HMS Valiant csatahajó, melyen Fülöp 1940 októberétől szolgáltForrás: Wkimedia Commons / Navy History

1942 júliusától a HMS Wallace rombolóra helyezték át, a hadihajó az egyik legveszélyesebb hadműveleti területen, a brit szigetek nyugati vizein került bevetésre. Ekkor hágott tetőpontjára az atlanti csata, a német tengeralattjárók, 

a „szürke farkasok" nap mint nap falkákban rontottak rá a nélkülözhetetlen utánpótlást szállító kereskedelmi konvojokra, 

az általuk okozott iszonyatos veszteségek pedig végveszélybe sodorták Nagy Britanniát.

Az U-123 bevetés közben, a tengerészek tüzelésre készítik elő a tengeralattjáró torony előtti 88 mm-es főlövegét. A német tengeralattjárók az atlanti csata tetőpontján, 1942-ben súlyos veszélyt jelentettek AngliáraForrás: Bundesarchiv/Tölle

A HMS Wallace az U-Boot veszéllyel dacolva kísérte és védelmezte az Angliába tartó konvojokat, majd 1943 nyarán részt vett a szicíliai partraszálló hadműveletben is. 

Fülöp herceg ekkor már a HMS Wallace első tisztjeként szolgált. 

1944-ben a HMS Whelp rombolón szolgálva tért vissza a csendes-óceáni hadszíntérre, a hadihajó a brit pacifikus flottakötelék egyik felszíni egységeként vett részt a tengeri műveletekben.

Megérkezik a japán küldöttség az USS Missouri fedélzetére 1945. szeptember 2-án, hogy aláírja a kapitulációs okmánytForrás: Wikimedia Commons/Army Signal Corps Collection in the U.S. National Archives.

1945. szeptember 2-án Fülöp herceg is ott volt a Tokiói-öbölben, amikor a legyőzött Japán képviselői az USS Missouri csatahajó fedélzetén aláírták a kapitulációs okmányt. 1946 januárjában tért vissza Angliába, ahol oktatói beosztást kapott a haditengerészetnél.

Az intrikákkal terhelt házasságkötés sem zavarta meg Fülöp és Erzsébet boldogságát

Az 1939-ben fellobbant szerelem lángja Fülöp és Erzsébet között a háború viharában sem hunyt ki; folyamatosan leveleztek egymással, az sem jelentett akadályt, hogy ekkortájt többnyire óceánok és kontinensek választották el egymástól a két fiatalt. 1943 nyarán Fülöp herceg rövid angliai szabadságán került sor az első hivatalos vizitre a királyi családnál, amit 1946-ban követett a lánykérés.

VI. György királyForrás: Wkimedia Commons /

VI. György és Erzsébet anyakirályné áldásukat adták a frigy szándékára, de ennek bejelentésével meg kellett várni, amíg Erzsébet hercegnő betölti a 21. életévét. A házasságkötést a királyi család több tagja is ellenezte, Fülöp részbeni német származása, valamint nővérei volt náci kapcsolatai miatt. Hogy elhárítson minden akadályt és intrikát, Fülöp 1947. február 28-án hivatalosan is lemondott görög, illetve dán hercegi rangjáról, felvette az anglikán vallást, és megkapta a brit állampolgárságot.

VI. György király és Erzsébet királyné Franklin D. Roosevelt amerikai elnök és felesége, Eleanor társaságában az USS Potomac hadihajó fedélzeténForrás: Library of Congress/Harris & Ewing, photographer

Fülöp - a nagybátyja után – ekkor vette fel a Mountbatten családi nevet is. Az 1947. november 20-án megtartott esküvőre még a háború utáni ínség jegyében került sor, így például Erzsébet hercegnő jegyre vásárolt anyagból csináltatott magának esküvői ruhát. 

Az esküvői szertartáson német férjeik náci múltja miatt nem vehettek részt Fülöp nővérei, 

viszont a svájci intézetből kiengedett Aliz hercegnő, Fülöp édesanyja jelen lehetett a ceremónián. A házasságkötés után az ifjú hercegi pár a Clarance House-ba költözött, itt született meg 1948. november 14-én első gyerekük, Károly herceg, a trónörökös is. (A Clarance House jelenleg a walesi herceg, Károly hivatalos rezidenciája.)

Fülöp és Erzsébet esküvői fotójaForrás: AFP/-

Az ifjú pár boldog, kiegyensúlyozott és harmonikus kapcsolatban élte a házasságkötés utáni éveket. 1952. február 6-án Fülöp és Erzsébet éppen Kenyában voltak hivatalos úton, amikor befutott a tragikus hír, 

hogy a hercegnő édesapja, VI. György király meghalt. 

Annak a viszonylag szabad és gondatlan életnek, ami a házasságkötésük óta eltelt öt évben jutott osztályrészül Fülöpnek és Erzsébetnek, VI. György halálával egyszeriben vége szakadt.

Fülöp és Erzsébet hintója az esküvői ceremónia utánForrás: AFP/-

A király halála utáni uralkodói teendők azonnal Erzsébet nyakába szakadtak, akit 1953. június 2-án a Westminster apátsági templomban koronáztak meg Nagy Britannia és Észak Írország Egyesült Királyságának uralkodónőjévé, II. Erzsébet néven.

Csak a halál vetett véget hosszú szerelmi kapcsolatuknak

Fülöp herceg nehezen alkalmazkodott ahhoz az új helyzethez, hogy a korábbi viszonylag szabad életük véget ért. Tengerészként már nem szolgálhatott, de aktív természetének az udvari méltóságából adódó szűkös protokolláris feladatkör sem felelt meg. Az anyakirályné és a kamarilla igyekeztek különböző reá szabott feladatköröket találni a tevékeny Fülöpnek.

Fülöp feleségével, Erzsébet hercegnővel táncol egy 1950 decemberi partin. Erzsébet trónra lépésével véget ért a hercegi pár addigi viszonylag szabad életeForrás: AFP/-

Nagy sport- és lórajongóként külön örömmel fogadta, amikor 1964-ben megválasztották a Nemzetközi Lovas Szövetség elnökének. E tisztségében igen sokat tett a lovassportok népszerűsítéséért. Az 1940-es évek második felétől aktívan lovaspólózott, de egy 1971-ben történt csonttöréssel járó baleset után felhagyott a pólózással, és a fogathajtásban kamatoztatta lovas tudását, olyan sikeresen, hogy 1973-ban e szakágban indult az Európa-bajnokságon. Az 1970-es és 80-as években hatszor indult fogathajtó világ-, és háromszor Európa-bajnokságon, csapatban elért legjobb helyezése a bronzérem volt.

Fülöp herceg az 1970-es évek elején történt balesetéig aktívan lovaspólózottForrás: AFP/-

Rendkívül nagyra értékelte a magyar lovas hagyományokat, és különösen sokra becsülte a hazai fogathajtókat. A Nemzetközi Lovas Szövetség elnökeként járt először Magyarországon, de annyira megkedvelte az országot, hogy az elnökségről történt 1986-os lemondása után is felkereste hazánkat. 1979 augusztusában újabb szörnyű tragédia érte, hőn szeretett nagybátyja, Lord Mountbatten admirális jachtját az IRA egyik terroristája, Thomas MacMahon az írországi Mullaghmore közelében felrobbantotta.

Erzsébet királynő és férje, Fülöp herceg 2017 júniusábanForrás: AFP/John Stillwell

A 79 éves lordot a közelben lévő halászoknak még sikerült élve kihúzniuk a roncsok közül, de a tengernagy pár perc múlva belehalt a sérüléseibe. Ez volt az egyetlen olyan terrortámadás, amelyben a brit királyi ház egyik tagja halt meg. Fülöp herceg 90 éves koráig rendkívül tevékeny életet élt, és aktivitást a 92 éves korában fellépő szívproblémái ellenére is egészen a 2017 májusában hivatalosan bejelentett visszavonulásáig megtartotta.