Az alakváltó kínai istennőről nevezték el az új kígyófajt

mérgeskígyó
Az új kígyófaj a sokcsíkos ázsiai mérgeskígyó (Bungarus suzhenae) nevet kapta
Vágólapra másolva!
Egy halálos, új kígyófajt fedeztek fel Délnyugat-Kínában és Észak-Mianmarban. A hüllő a kutatók szerint évtizedekig egy „sokkal kevésbé veszélyes fajnak álcázta magát". Az új fajt végül egy alakváltó kígyó istennőről nevezték el, amit egy kínai népmeséből ismerhetünk.
Vágólapra másolva!

Az új kígyófajt korábban gyakran tévesztették össze a Bungar-kígyók közé sorolható Bungarus multicinctus-szal. A morfológiai és genetikai különbségek, valamint egy különösen fájdalmas és halálos harapás azonban elegendő volt ahhoz, hogy a hüllőt most mégis egy új faj képviselőjének minősítsék.

A kutatók a kígyót sokcsíkos ázsiai mérgeskígyónak (Bungarus suzhenae) nevezték el Bai Su Zhen után, akit egy hatalmas kígyóistennőként ismerhetünk az egyik kínai mítoszból.

Az új kígyófaj a sokcsíkos ázsiai mérgeskígyó (Bungarus suzhenae) nevet kapta Forrás: Dr Li Ding

– mondta Gernot Vogel, a németországi Délkelet-ázsiai Herpetológiai Társaság kutatója a LiveScience online tudományos portálnak. – Mivel ezek a mérgeskígyók nagyon halálosak, a fajok sokféleségének és földrajzi eloszlásának megértése elengedhetetlen az emberi életek megmentéséhez.

A kutatók remélik, hogy az új besorolás lehetővé teszi a helyi közösségek számára, hogy azonosítsák a halálos kígyót, és elkerüljék a potenciálisan halálos kimenetelű interakciókat.

Azonosítása segítséget nyújt a tudósoknak egy új ellenszérum kidolgozásában, amivel kezelni tudják a kígyómarásokat.

A ZooKeys tudományos szaklapban publikált tanulmány szerint a Bungarus suzhenae egyike annak a négy, különféle fajnak, amelyeket a közelmúltig együttesen sokféle, sávos ázsiai mérgeskígyónak nevezett fajként jelöltek.

A pekingi opera színészei a "Fehér kígyó legendája" című híres történetet adják elő a Huguang Színházban Forrás: Shutterstock

Ezek az állatok túlnyomórészt fekete-fehérek, és első ránézésre nagyon hasonlítanak egymásra, ám az újonnan felfedezett faj testén kifejezetten sok csík található, és hosszabb is, mint a társai.

– magyarázta Vogel. – Ennél a kígyónál körülbelül 180 centiméteres, átlagos hosszúságra számíthatunk.

A szakemberek egyéb, finom különbségeket is találtak a fogakban, illetve a farok alsó részének színében. A kígyó marása ráadásul fájdalmas, sötét foltot hagy a megharapott területen és halálos lehet.