Drámai módon csökkent a kérgesteknősök száma Kalifornia partjainál

kérgesteknős
Megtermett kérgesteknős jóízűen lakmározik egy telepes zsákállat-kolóniából. A kérgesteknős a sebezhető fajok közé tartozik
Vágólapra másolva!
Kevesebb mint 30 év alatt 80 százalékkal csökkent a Csendes-óceán nyugati részén a kérgesteknősök száma, a Kalifornia partjainál táplálkozó populáció mérete. Évente 5,6 százalékkal csökken az egyedszámuk, ez a mérték szinte azonos a több ezer kilométerre lévő költőhelyeken dokumentált csökkenéssel - derült ki egy amerikai kutatásból.
Vágólapra másolva!

A Csendes-óceán nyugati partjainál mintegy 1400 felnőtt nőstényt számláltak, ami jelentős visszaesés a néhány évtizeddel korábban ott talált több tízezernyi teknőshöz képest. Kalifornia partjainál pedig csupán ötven állat táplálkozik - közölte Scott Benson, az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) monterey-i halászati szolgálatának ökológusa, aki évtizedek óta tanulmányozza a tengeri teknősöket.

Ha semmi nem változik, a kérgesteknősök harminc éven belül eltűnhetnek az Egyesült Államok nyugati partjairól - véli a szakértő. A pusztulást a válogatás nélküli nemzetközi halászat, a fészkelőhelyek megtizedelése és a klímaváltozás okozza.

A vizsgálatok fontos, de lesújtó információkkal szolgálnak a kérgesteknősök populációjáról.

Megtermett kérgesteknős jóízűen lakmározik egy telepes zsákállat-kolóniából. A kérgesteknős a sebezhető fajok közé tartozik Forrás: https://www.origo.hu/tudomany/20181120-kigyozva-hullamzo-mozgassal-lebegett-a-nagy-keksegben-a-nyolcmeteres-valami.html

"Ha csökkenést tapasztalunk az egyik helyen, az magába foglalhat bizonyos esetszámot, de ha a csökkenésnek ugyanazt a mértékét találjuk két helyen, az már valami sokkal súlyosabbra utal. Igazán nagy bajban vannak a teknősök" - mondta Daniel Pauly, a University of British Columbia munkatársa, a halászatnak a tengeri ökoszisztémákra kifejtett hatásával foglalkozó szakértő.

Kalifornia partjainál először 40 éve dokumentálták a kérgesteknősök (Dermochelys coriacea) érkezését. Különös felfedezés volt ez, mivel ezeknek a dinoszauruszok korából származó tengeri óriásoknak legközelebbi ismert populációja több ezer kilométerre, Közép- és Dél-Amerika vizeiben él.

Feltűnésük meglepő felfedezést hozott: a kérgesteknősök egy csoportja, mely Indonézia, Pápua Új-Guinea, Vanuatu és a Solomon-szigetek partjainál kel ki, 11 ezer kilométert vándorol a Csendes-óceánon át az Egyesült Államok nyugati partjainak hideg vizeiig, ahol medúzákkal táplálkoznak, majd visszaúsznak. A hatalmas vándorút elképesztette a szakértőket.

"Vannak madarak, melyek messzebbre utaznak, de azok repülnek. A cetcápa is kicsit messzebbre jut, de annak nem kell feljönnie levegőért. Ezek az állatok valóban átúsznak a Csendes-óceánon" - mondta Benson.