A La Soufriére vulkán először pénteken robbant ki, hamurétegbe takarva a szigetet, és mintegy 16 ezer embert kellett evakuálni. Azóta újabb kitörés rázta meg a térséget, a vízellátás szünetel, és áramkimaradás van - írja a BBC.

A 200 kilométerre fekvő barbadosi lakosokat arra kérték, hogy ne hagyják el otthonaikat. A tudósok arra figyelmeztetnek, hogy a kitörések napokig, vagy akár hetekig is folytatódhatnak. 

Vasárnap a Saint Vincent katasztrófavédelmi szervezete, a Nemo Twitteren figyelmeztetett, hogy a vulkán újbóli kitörése miatt az ország nagyobb része hamuval borított, és áramellátás sincs. Ráadásul vihar, villámlás, menydörgés is várható. A nagy mennyiségű hamu miatt szinte járhatatlanok az utak.

Ralph Gonsalves miniszterelnök szerint a sziget nagy részében a füst és a légkörben áthaladó vulkanikus hamu miatt a vízellátás nagy része megszakadt, és a légteret lezárták. 

A miniszterelnök szerint eddig jól sikerült a védekezés, mert senki sem sérült meg, vagy halt meg a kitörések miatt.

Péntek óta a lakosok ezrei aludtak menedékhelyeken. 

A mintegy 110 000 lakosú szigeten a házakat fehér színű vulkáni hamu és kőzetdarabok borítják. 

A vulkánkitörés hatási a távolabbi szigetekre

Barbadoson Kenneth George főorvos azt javasolta a lakosoknak, hogy maradjanak a házaikban. - Ennek célja, hogy megvédjék önmagukat, illetve a családjukat - mondta.

St. Lucia szigetén, ami kb. 76 km-re északra fekszik St. Vincenttől, figyelmeztették a lakosokat, hogy számítsanak a levegő minőségének romlására, mivel a káros gázok megnehezítik a légzést olyan betegek számára, mint például az asztmások.

Több karibi ország, köztük Antigua és Guyana, felajánlották, hogy sürgősségi ellátást küldenek Saint Vincentbe. Azt is elmondták, hogy megnyitják határaikat a kitörés elől menekülők előtt.