Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA Perseverance rovere április 4-én vasárnap készített egyik felvételén a vörös bolygó környezetétől idegen, szivárványnak látszó természeti jelenséget kapott lencsevégre. A „marsi szivárványt" megörökítő felvétel viharos gyorsasággal terjedt el a közösségi médiában olyan magyarázatokkal, mely szerint a Marson is létezik szivárvány. Mindez megszólalásra késztette a NASA szakértőit a nagy port felvert felvétellel kapcsolatban.

Ez a magyarázat a marsi „szivárványra"

„Sokan kérdezték: szivárvány ez a Marson? Nem. Szivárvány kialakulása itt nem lehetséges. A szivárványokat a vízcseppeken áthaladó fény hozza létre, de itt nincs annyi víz, hogy kicsapódjon, és a légkör is túl hideg a cseppfolyós halmazállapotú vízhez. Ez a szivárványszerű ív egy lencsefény" - írták kedden az űrkutatási ügynökség illetékesei a Perseverance hivatalos Twitter-oldalán.

A nagy port felvert marsi "szivárvány" a Perseverance április 4-én készült felvételénForrás: NASA

A különös jelenséget a rover a bal hátsó, úgynevezett veszélyelhárító kamerájával (Hazcam) rögzítette. 

A rover elején lévő kamerákra napárnyékolókat szereltek, a hátsó kamerákon azonban nincs ilyen, ezért sem meglepő a hátsó kamerák által rögzített képeken észlelhető fényszóródás, amit az objektívek tükröződése okoz – írják a NASA szakértői.

Ősi tómederben kutat az élet nyomai után

A Perseverance idén február 18-án landolt a Marson, a 45 kilométer széles Jezero-kráterben. A rover egyik fő küldetése a Mars Helicopter Ingenuity nevű forgószárnyas repülőeszköz magasba bocsátása és megfigyelése.

A Mars-helikopter a vörös bolygó felszínénForrás: NASA/JPL-Caltech

A „Mars-helikopterrel" végzett kísérletek után a személyautó nagyságú rover megkezdi a tudományos programját, 

amelynek során az ősi élet jeleit fogja kutatni a Jezero-kráter belsejében. 

A kráter területén észlelt geológiai formák arra utalnak, hogy a Jezero-kráter a távoli múltban olyan tómeder volt, amibe egy folyó ömlött.

Műholdkép a Jezero-kráterről. A felvételen jól látható a deltatorkolat nyomaForrás: NASA/JPL-Caltech/ASU

A korábbi vizsgálatoknak sikerült azonosítaniuk az ősi folyó deltatorkolatát is.

(Forrás: SpaceX Lovers/NASA)