Az alacsony oxigénkoncentráció okozta azoknak a delfineknek és különböző halfajoknak a pusztulását, amelyeknek a tetemeit tíz napja vetette a tengerpartra a víz Ghána különböző részein - közölték helyi tudósok.

A víz minőségének elemzése megmutatta, hogy a legtöbb mutató, amely az élethez szükséges az óceánban, az elfogadható határokon belül volt a kémiai oxigénigény (rövidítve: KOI, a víz szervesszennyezőanyag-mértékének meghatározására szolgáló mutató) kivételével, amely jóval magasabb volt a vártnál - közölték a Ghánai Egyetem tenger- és haltudományi karának kutatói.

A magas kémiai oxigénigény stresszt idézhet elő azon élőlényeknél, amelyeknek vízben oldott oxigénre van szükségük - írták előzetes jelentésükben.
A kutatók megerősítették, hogy az elpusztult tengeri emlősök fehérajkú kardszárnyú delfinek voltak, amelyek a trópusi, szubtrópusi mélyvizekben élnek. Az elpusztult tengeri emlősökre a nyugat-afrikai ország atlanti-óceáni partvidékének három különböző térségében bukkantak. Az ország Nyugati Térségében lévő Keleti Nzema helyhatóság arról számolt be, hogy mintegy 200 delfintetemre bukkantak, és a főváros, Accra térségében mintegy 20 tonnányi elpusztult halat is találtak a tengerparton.