Derékfájdalom futás után? Ilyen okai lehetnek

futó ember
Vágólapra másolva!
Amikor az edzések, a mozgás során túllépünk a határainkon, természetes, hogy érzünk egy kis kényelmetlenséget, fájdalmat a pihenési periódusban. Ha viszont futás után derékfájdalom jelentkezik, annak már érdemes kideríteni az okát. Dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos azt tisztázta, mikor érdemes orvoshoz fordulni.
Vágólapra másolva!

Ezért fájhat a derék futás után

Normál esetben a futás nem okoz direkt fájdalmat a hát alsó szakaszán, sőt, tanulmányok szerint a profi atléták, ide értve a futószámokban versenyzőket is, ritkábban tapasztalnak derékfájást, mint egy nem sportoló személy. Bár az is igaz, hogy a futás súlyosbíthatja a már meglévő tüneteket, erősebb izomfájdalmat okozhat, emeléskor, hajoláskor is komolyabb fájdalom jelentkezhet, ha a sportunk a futás. Ugyanakkor vannak olyan okok, amelyek önmagukban is eredményezhetnek futás utáni derékfájdalmat.

Hyperlordosis

Ha a gerinc görbülete a has irányába mutat, és ez a görbület a deréknál túl nagy, ágyéki lordosisról (vagy hyperlordosisról) beszélünk. Nagyon gyakran a rossz testtartás miatt alakul ki az a jellegzetes sziluett, amelynek kapcsán a deréki szakasz szinte egy C-betű formáját ölti, a gerinc a has irányába „húzódik", a has pedig kitolódik. Azért is érdemes orvoshoz fordulni a problémával, mert nem csak az ülő életmód és a mozgásszegénység miatt kialakult testtartás, valamint az elhízás okozhatja a hyperlordosist, de sérülések, strukturális rendellenességek és neuromuszkuláris problémák is. Az esetek nagy részében – amennyiben életmódbeli ok miatt alakul ki az ágyéki lordosis – nem szükséges azt orvosi módszerekkel kezelni, de a mozgásterápia, a gyógytorna elengedhetetlen.

Ha pedig az emiatt kialakuló derékfájdalom túl erős, érdemes fizikoterápiás segítséggel és megfelelő életmódprogrammal javítani a tartáson.

Forrás: AFP/Loic Venance

Túlterhelés

A rosszul felépített edzés, az üléssel töltött hónapok, évek után hirtelen elkezdett futás, a bemelegítés hiánya mind rizikófaktor. A túlzott fizikai aktivitás miatt ugyanis (többek közt) a hát alsó részén lévő szalagok és izmok túlságosan megnyúlhatnak, akár el is szakadhatnak. Ez fájdalmat, merevséget, görcsöket eredményezhet.

Ha ez megtörténik, mindenképpen pihenni kell néhány napig, majd 2-3 hét alatt fokozatosan lehet visszaépíteni a mozgást, kerülve a nehéz súlyok emelgetését és a csavarodással járó mozdulatokat.

Szükség esetén a vény nélküli fájdalomcsillapítók is segíthetnek.

Degeneratív porckorong betegség, porckorongsérv

A degeneratív porckorong betegség valójában nem egyetlen megbetegedés, hanem az idősödéssel többnyire együtt járó porckorong-változások összefoglaló neve, amely elsősorban hát-, nyak- és derékfájdalmat eredményezhet. Mivel pedig a futás és más hasonló aktivitás során keletkező rázkódást (többek közt) a porckorongok nyelik el, ha azok meggyengülnek, kevésbé tudják ellátni ezt a funkciót, így ez okozhat a futás után jelentkező há

Mikor kell orvoshoz fordulni?

- Aki sportoló, az tudja, milyen fájdalom tekinthető az edzés következményének, és melyik mutat túl ezen. Akik azonban csak hobbi szinten sportolnak, esetleg nemrég kezdtek el futni, nem feltétlenül tudják elkülöníteni a különböző típusú fájdalmakat.

Arra mindenképpen fel kell figyelni, ha a fájdalom korlátozza a mozgást, ha nem múlik, esetleg romlik, ha kisugárzik bármely más testrészbe – hangsúlyozza

dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos. – Nem lehet eléggé hangsúlyozni az alapos felkészülés, a gondosan felépített edzésterv és futás esetén a megfelelő cipő viselését sem. Ha tehát valaki komoly derékfájdalommal küzd futás után, forduljon orvoshoz, hiszen akár kezelendő probléma is lehet a tünet mögött.

Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)