Egy spanyol kutatás szerint megjósolhatja a páciensek szélütés utáni prognózisát a kalprotektin nevű fehérje.

A kalprotektin egy fehérje, amelyet a fehérvérsejtek egyik típusa, az úgynevezett neutrofilek bocsátanak ki. Gyulladás esetén a neutrofil sejtek az érintett területre vándorolnak és kalprotektint szabadítanak fel.
A Navarrai Egyetem Alkalmazott Orvosi Kutatóközpontjának (CIMA) hétfőn publikált közleménye szerint a kutatás, amelyet 748, a Királyi Navarra Kórházban kezelt beteg részvételével végeztek, megerősíti, hogy a kalprotektin jelenléte a vérben a pácienseknél emeli a halálozás kockázatát.
A szélütés, más néven a stroke egy agyi érrendszeri probléma, amelynek oka, hogy egy vérrög miatt az agy nem jut megfelelő vérellátáshoz. A spanyol nőknél ez a halálozás fő oka, a férfiaknál pedig a második leggyakoribb halálok.
A beteg prognózisának pontos előrejelzéséhez szükséges eszközök kifejlesztése lehetővé tenné a kezelések megfelelő kiválasztását és a meglévő erőforrások optimalizálását. 

Stroke számítógépes illusztrációjaForrás: VSC / Science Photo Library via AFP

 

A kutatók szerint a fehérje kimutatása hasznos lehet azok prognózisának felállításához, akik iszkémiás stroke-ot kapnak, azaz oxigénhiány (iszkémia) lép fel náluk a vért szállító artériák elzáródása miatt.
A klinikai gyakorlatban általánosan használt egyéb markerekkel kombinálva ez a módszer jelentősen javította az iszkémiás stroke klinikai evolúciójának előrejelzését - magyarázta a kutatásban részt vevő Josune Orbe, a CIMA Aterotrombózis Laboratóriumának tudósa.
A kutatók szerint vizsgálataik arra utalnak, hogy a kalprotektinnek valamilyen szerepe lehet a vérrögképződésben, ezért potenciális célpontot jelenthet a szélütés kezelésében.

(Forrás: MTI)