Speciális eszközzel mentették a süllyedő szigetről a zsiráfokat

Rothschild-zsiráfok
Speciális, hajóval vontatható bárkát építettek a zsiráfoknak
Vágólapra másolva!
Hogyan lehet megmenteni egy zsiráfcsordát, amely csapdába esett egy gyorsan süllyedő szigeten? Szállítsa őket a szárazföldre egy egyedi gyártású bárkán, egy „GiRaft"-on. Akár ez is lehetett volna a mottója annak a közelmúltban zárult, zsiráfmentő akciónak Kenyában, amely kilenc zsiráfot juttatott biztonságba, köztük utolsóként egy nőstényt és borját, Ngarikoni-t és Noelle-t. Az állatokat a Save Giraffes Now (SGN) amerikai nonprofit szervezet a kenyai természetvédőkkel együttműködve mentette meg.
Vágólapra másolva!

A megmentett állatok a Rothschild zsiráfok (Giraffa camelopardalis rothschildi) közé tartoznak. A rendkívül veszélyeztetett alfaj 2011 óta a kenyai Baringo-tó Longicharo-szigetén él, ám a növekvő vízszint már többször elárasztotta az élőhelyüket. A természetvédők aggódtak amiatt, hogy a zsiráfok már nem találnak elegendő mennyiségű táplálékot, ezért úgy döntöttek, hogy kimenekítik onnan az állatokat.

Speciális, hajóval vontatható bárkát építettek a zsiráfoknak Forrás: Northern Rangeland Trust

– közölték a kenyai Northern Rangelands Trust (NRT) képviselői a közösségi oldalukon, amikor megkezdődött a zsiráfok kiürítése.

A Save Giraffes Now (SGN) amerikai nonprofit szervezet a helyi természetvédelmi ügynökségekkel együttműködve szállította elárasztott otthonukból egy új, szárazföldi menedékhelyre az állatokat.

A közösség egy speciális bárkát is tervezett és épített magas, megerősített oldalakkal, amit hajóval vontattak.

A természetvédők leparkolták ezt az úgynevezett GiRaftot a szárazföldön és finom csemegékkel, például mangóval, magvakkal, étkezési pelletekkel és akáclevelekkel töltötték fel, hogy az állatok felmerészkedjenek rá. A zsiráfokat végül egyesével szállították új otthonukba, a 44 ezer hektáros Ruko Conservancy-ba, amely az eredeti élőhelyüktől mintegy 1,6 kilométerre található.

Összesen kilenc Rothschild-zsiráfot mentettek meg Forrás: Northern Rangeland Trust

– írták az NRT képviselői a Facebookon.

A következő hónapokban újabb zsiráfokat vittek át a tavon, és a szervezet közleménye szerint

április 12-én az utolsó egyedek – egy Ngarikoni nevű nőstény és a december végén született, Noelle nevű borja – is elhagyták az azóta szinte teljesen víz alá került szigetet.

A Journal of Ecology tudományos szaklapban publikált tanulmány rámutatott, hogy míg a világban élő zsiráfok populációja körülbelül 40 százalékkal csökkent az elmúlt három évtizedben, úgy Rothschild-zsiráfok száma megközelítőleg 80 százalékkal zsugorodott. Emiatt a faj „vitathatatlanul az egyik legveszélyeztetettebb zsiráffaj".

A zsiráfok egy új menedékhelyre kerültek Forrás: Northern Rangeland Trust

– mutatott rá nyilatkozatában David O'Connor, az SGN elnöke a LiveScience online tudományos portálnak.

A Rothschild-zsiráfok egykor Kenyában, Ugandában és Szudán déli részén terjedtek el. Ugandában és Kenyában ma már csak körülbelül 3000 egyed maradt egy-egy elszigetelt populációban.