Rekonstruálták az óceánok hőmérsékletének 700 ezer éves változásait

óceán
Vágólapra másolva!
Rekonstruálták az óceánoknak az elmúlt 700 ezer évben történt hőmérsékleti változásait a Berni Egyetem klímakutatói. Eszerint az utolsó hét jégkorszakban a hőmérséklet három Celsius-fokkal emelkedett az iparosodás előtti, referenciaként használt érték fölé.
Vágólapra másolva!

A 450 ezer évvel ezelőtti melegebb időszakban az óceánok középhőmérséklete 1,6 Celsius-fokkal volt a mostani meleg időszak, a holocén középhőmérséklete alatt - közölték a tudósok a Climate of the Past című tudományos magazinban. A mérések plusz-mínusz 0,4 Celsius-fokos eltérést mutathatnak.

"Annak megértéséhez, hogyan változik a klímarendszer hőháztartása, mindenekelőtt az óceánokat kell megérteni"

- idézi Hubertus Fischer fizikust a Berni Egyetem közleménye.
Az óceánok ugyanis hatalmas energiatárhelyek, amelyek jelenleg az emberi tevékenység hatására keletkező üvegházhatású gázok okozta hő 93 százalékát felveszik.

Forrás: Elter Tamás

A szakértői csoport egy gleccserjégből származó, mintegy 3000 méteres furatban vizsgálták az apró légbuborékok kémiai ujjlenyomatát.

Az argon, kripton és xenon nemesgázokra és a molekuláris nitrogénre fókuszáltak. Ezeknek a gázoknak a nagy része megtalálható a légkörben.

A következtetésük szerint minél hidegebb az óceán, annál nagyobb a tengervízben oldott gázok aránya. Ezáltal rekonstruálható a felszíni és a mélyvízi rétegekből az óceánok középhőmérséklete.
A mérésekből az is kiderült, hogy az óceánok hőmérsékletét befolyásolja a vizek cirkulációja is. Ez a globális "szállítószalag", amely a mélyben lévő vizet a felszínre viszi és fordítva, jelentős hatással bír az óceán hőtárolására.

(Forrás: MTI)