Nagy-Britanniában, de talán az egész egykori Római Birodalom területén egyedülálló római kori maradványokat fedeztek fel az angliai Észak-Yorkshire-ben, egy scarborough-i építkezésen.

Az épületkomplexum magába foglal egy köralakú központi helyiséget, és abból kiinduló termeket, továbbá egy fürdőt. A Historic England műemlékvédelmi hatóság szerdai bejelentése szerint hasonló elrendezésű építményt még soha nem találtak Nagy-Britanniában, és egyelőre nem tudnak hasonlóról az egykori Római Birodalom más területén sem.

Az építmény talán egy uraság fényűző lakhelye lehetett, talán egy kultikus célokat szolgáló intézmény, esetleg a kettő kombinációja. Elképzelhető, hogy egy gazdag ember villájáról van szó, amelyet később vallási célokra alakítottak át -

mondta Keith Emerick műemlékvédelmi felügyelő. 

Az épület komplexum tartalmaz egy kerek szobát és egy füdrő házat.Forrás: https://www.bbc.com/news/uk-england-york-north-yorkshire-56745840.amp

A szakember fantasztikus leletnek nevezte a páratlan komplexumot, amelyre egy lakónegyed építések közben bukkantak. "Vallási épületnek látszik, egyfajta férfiklubnak, fürdő is van hozzá. Mindenesetre egy nagyon izgalmas hibrid épülettel van dolgunk" - mondta.
Hogy a szokatlan leletet a későbbiekben esetleg látogathatóvá tegyék, az ingatlanfejlesztő megváltoztatta a terveket, és a római kori maradványok területét nem építik be lakóházakkal, hanem meghagyják közterületnek.

(Forrás: MTI)