Közel másfél méteresre nőtt a világ legnagyobb nyula

óriásnyúl
Darius, az óriásnyúl
Vágólapra másolva!
Az óriásnyúl a Darius névre hallgat és több mint 129 centiméter hosszúságú, ami körülbelül egy átlagos 8 éves ember magasságának felel meg. Nem véletlen, hogy az állat bekerült a Guinness-rekordok könyvébe. A nyúl azonban eltűnt a Worcestershire-i otthonából az elmúlt hétvégén.
Vágólapra másolva!

Ha meglátna valakit az utcán, aki egy közel másfél méteres nyúllal az oldalán sétálgat, akkor mindenképpen hívja a hatóságokat, idézi a LiveScience online tudományos portál. Ez az állat ugyanis valószínűleg Darius lesz, a világ legnagyobb nyulának jelenlegi rekordere, aki a hétvégén rejtélyes módon eltűnt.

Darius, az óriásnyúl Forrás: Caters News Agency

– áll a helyi nyugat-merciai rendőrség közleményében. – A nyúl meglehetősen egyedülálló abban a tekintetben, hogy közel másfél méteres, és Guinness-rekorder, hiszen sokáig a világ legnagyobb nyulának számított.

Darius még 2010 áprilisában nyerte el a rekorder lenyűgöző címet: a maga 129 centiméteres hosszúságával és 24 kilogrammos testsúlyával igazi „titánnak" számított még a faja képviselői között is. Ezt a címet azóta elhódította tőle Dexter, a saját fia.

A kontinentális óriásnyúl első példányát még 1893-ban dokumentálták, és valószínűleg a flamand óriásnyúltól származik, amely a Föld legnagyobb nyúlfajtája.

Utóbbi faj már legalább háromszáz éves és eredetileg húsáért és szőrméje miatt tenyésztették. Ezeket az óriási állatokat azonban ma már nagyrészt házikedvencekként nevelik.

Ez a nyúlfajta akkorára is megnőhet, mint egy kutys Forrás: Wikimedia Commons/Stamatisclan

Annette Edwards, Darius tulajdonosa egy 2015-ös interjúban „nagyon lazának" nevezte a nyusziját.

Hozzátette, hogy szerinte az óriásnyulakat még könnyebb felnevelni, mint a kisebb fajtákat, mert „jobban hasonlítanak a kutyákra", mint bármely, hozzá hasonló állatra. A különleges óriásnyúl gazdája 1000 brit font, azaz mintegy 413 ezer forint jutalmat ajánlott a becsületes megtalálónak.