Évezredekkel ezelőtt építették azt az ősi, valószínűleg szertartásokra használt épületet Peru északnyugati részén, a La Libertad régióban, amelyet egy kést szorongató pók istenség falfestménye díszít. A régészek még 2020 novemberében fedezték fel, miután a helyi gazdák megrongálták a templom szerkezetét, miközben cukornád- és avokádóültetvényeiket akarták bővíteteni.

Amikor a tudósok megvizsgálták az emlékművet (spanyolul „huaca"), a déli falon egy fehér háttérre festett alakra bukkantak, okker, sárga és szürke árnyalatokkal. Régulo Franco Jordán, a perui kulturális nonprofit szervezet, az Augusto N. Wiese Alapítvány régészeti kutatási igazgatója nemrég azt nyilatkozta a La República perui nemzeti napilapnak, hogy a „huaca" 3200 év körüli, és valószínűleg rituális jelentőséggel bírt.

A gazdálkodók az ültetvényeik bővítése során megrongálták a huacát és a falfestményForrás: Agencia Peruana de Noticias Andina/Photo by Luis Puell

A falfestmény egy „stilizált állati alakban ábrázolt lény", egy ember-állat hibrid istenség, amely részben egy pók lehetett, és amely fontos állatnak számított az úgynevezett Cupisnique kultúrában – mondta Régulo Franco Jordán a LiveScience online tudományos portálnak.

A pókistenséget ábrázoló falfestmény fala a Virú-völgyet kettészelő folyóra néz. Ez valószínűleg azt jelenti, hogy az istenségnek kapcsolata volt a vízzel, és hogy a szent szertartásokat valószínűleg a január és március közötti esős évszakban végezték a templomban, amikor Jordán szerint a folyó vízszintje a legmagasabb volt.
Ez a kultúra Peru északi partvidékén élt Krisztus előtt 1250-től Krisztus után 1-ig, és az őslakosok ebben az időben építették a régió első, ismert templomokat – állítja a limai magántulajdonban álló Larco Múzeum. – A pókistenségeket gyakran ábrázolták kerámia tányérokon és poharakon, és a termékenységgel társították.

A falfestmény bal oldalán a cikk-cakk alakú vonalak mutatják a pókistenég lábaitForrás: Agencia Peruana de Noticias Andina/Photo by Luis Puell

A templom mintegy 60 százalékát megsemmisítették a gazdák, a komplexumból csak egy kis épület maradt, amely körülbelül 5 méter magas és 15 méter széles.

A „huaca" védelme érdekében Jordán felvette a kapcsolatot a perui kulturális minisztérium La Libertad-i irodájával, és „sürgősségi beavatkozást" kért,

hogy korlátozzák a helyszínhez való hozzáférést. amíg a jelenlegi koronavírus- korlátozásokat fel nem oldják. A területet azóta nyilvántartásba vették.