Sztehlo Gáborral emlékezik a Viasat History a magyar holokauszt magyar áldozataira

Sztehlo-gyerekek
A Sztehlo-gyerekek.
Vágólapra másolva!
A Viasat History csapata különleges műsorral és jótékonysági felhívással készül április 16-ára, a holokauszt magyar áldozatainak emléknapjára: a zsidó gyermekeket mentő Sztehlo Gábor előtt tisztelegve pénteken 17 órától műsorra tűzi az egykori pártfogoltakat is megszólaltató Gyermekek köztársasága című dokumentumfilmet, illetve az érintettek által létrehozott alapítvány munkáját tárgyi adománnyal segíti.
Vágólapra másolva!

Április 16-a a holokauszt magyar áldozatainak emléknapja, ekkor visznek sokan egy-egy szál virágot a „Cipők a Duna-parton", illetve más műemlékekhez, mások pedig csendben emlékeznek meg a rettenetről. Hazánk patinás történelmi csatornája pedig idén Sztehlo Gábor nagylelkű munkásságára irányítja a figyelmet. Az evangélikus lelkésznek nagyságrendileg 1500-an köszönhetik életüket: 1944-45-ben Budapesten javarészt zsidó származású gyermekeket mentett meg, akiket a Nemzetközi Vöröskereszt támogatásával létrehozott mentőotthonokban helyezett el.

Forrás: SchisCom

A háború elmúltával a szülő nélkül maradt gyerekekkel 1945 szeptemberében létrehozta saját gyermekállamát, a Gaudiopolist.

Itt öt éven keresztül egy általuk vezetett miniállam működött: maguk közül választottak miniszterelnököt, minisztereket, alkotmányt hoztak létre, de még saját pénzzel és újsággal is rendelkeztek. A tanulás mellett sportpályát építettek, gyümölcsöt termesztettek és műhelyekben dolgoztak. A befogadási folyamatról, az Örömváros megalakulásáról, az ottani életről, valamint elveszített családtagjaikról a Sztehlo-gyerekek a Gyermekek köztársasága című filmben mesélnek (2021. április 16. 17 óra, Viasat History).

Forrás: SchisCom

Az egykori Sztehlo-gyermekek számos törekvése (könyvkiadás, szoborállítás stb.) irányul arra, hogy megmentőjük, Sztehlo Gábor emlékét éltessék, jótékony tevékenységét pedig továbbviszik azzal, hogy

ma már ők maguk segítenek a szülők nélkül felnövőkön.

Ennek érdekében alapították a Sztehlo Gábor Gyermek- és Ifjúságsegítő Alapítványt, amelynek munkáját a Viasat World médiavállalat tabletekkel támogatja, hogy az általuk felkarolt fiatalok a járvány idején is tanulhassanak.

Sztehlo Gábor, Gyermekek köztársasága, Gaudiopolis, Örömváros Forrás: SchisCom

– Sztehlo Gábor emlékének fenntartása mellett a család nélkül felnövő gyermekek támogatása a fő célunk. Fontos számunkra, hogy a Sztehlo-gyerekekhez hasonlóan ők is kapjanak esélyt önmaguk megtalálására, tehetségük kibontakozásához. Jelenleg az eszköztámogatás ebben az egyik legnagyobb segítség, hogy tudjanak „otthon" tanulni. A felajánlott tabletek a Budakeszi úti gyermekotthonba kerülnek, ahol ez szinte létkérdés – mondta el Merényi Zsuzsa a Sztehlo Gábor Gyermek- és Ifjúságsegítő Alapítvány kuratóriumának elnöke.

A Sztehlo-gyerekek. Forrás: SchisCom

A Viasat World médiavállalat reményei szerint a Viasat History és a Sztehlo Alapítvány együttműködése példát mutathat, amelyhez többeknek is lesz kedve csatlakozni, hogy a gyermekotthonban élők megfelelő körülmények között készülhessenek fel a felnőtt életre.

(Forrás: SchisCom)