Ezt kell tudni a mozgásszervi betegségekről

ortopédia
Ortopédiai vizsgálat
Vágólapra másolva!
Melyek a leggyakoribb ortopédiai műtétek? Milyen sportot űzhetnek a csípőprotézissel élők? Mi állhat sportolóknál a hirtelen szívhalál hátterében? Hogyan végzik a mai modern vállműtéteket? Ki lehet parasportoló? Hogyan alakítsuk ki a home office környezetet? – mindezekről a kérdésekről is szó lesz a Semmelweis Egészség Napok április 29-i online programján. A mozgásra és a mozgásszervi betegségekre fókuszáló rendezvényen 21 konzultációval egybekötött előadással és tornával várják az érdeklődőket a Semmelweis Egyetem Ortopédiai Klinika, a Fizioterápiai Tanszék, a Sportorvostan Tanszék és az Egészségfejlesztési Központ szakemberei.
Vágólapra másolva!

Az előadások révén az orvosok és gyógytornászok bepillantást engednek többek között abba, hogyan történik a csípőprotézis beültetése, miként zajlik az ezt követő rehabilitáció és hogyan adja vissza ez a beavatkozás a fájdalommentes mozgás lehetőségét. Szó lesz arról is, hogy a térdízületi fájdalom nemcsak az idős embereket sújtja, hanem a fiatalokat is érintheti, melynek a mozgásszegény életmód éppúgy oka lehet, mint a túlterhelés.

A rendezvényen két előadás is foglalkozik a vállbetegségekkel. Az érdeklődők megismerhetik a vállartroszkópiát (ízületi tükrözés), amely a modern vállsebészet technikai fejlődésének köszönhetően terjedt el, és kisebb műtéti fájdalommal jár, valamint gyorsabb gyógyulást tesz lehetővé. Emellett a vállbetegségek fizioterápiájáról is szó esik majd, beleértve, hogy mely mozgásformák hasznosak és kerülendők vállpanaszok esetén.

Ortopédiai vizsgálat Forrás: Kovács Attila

Több prezentáció is kitér a mozgássérült gyermekek diagnosztikus lehetőségeire, a számukra rendelkezésre álló terápiás gyakorlatokra, a konduktív fejlesztésre, az ortopéd sebészeti ellátásra és a gyógytornára.

A legtöbb érintett esetében valamilyen szülés körüli agyi károsodásra vezethető vissza a mozgássérülés, ami csecsemőkorban nehezen észlelhető, ugyanakkor fontos, hogy minél korábban felfedezzék ezeket az eltéréseket, és elkezdődhessen a terápia. Sokszor műtéti megoldást javasolnak a szakorvosok, akik kiemelt feladatuknak tekintik a szülők operációval kapcsolatos félelmeinek eloszlatását is, melyről ugyancsak beszélnek majd a szakemberek a program során.

A rendezvényen az élsportolók életébe is bepillantást nyerhetnek az érdeklődők, és egyebek mellett megtudhatják, miért a hirtelen szívhalál a sportolók körében előforduló leggyakoribb halálok, milyen összefüggés van a vashiány és a sportteljesítmény között, és hova vezethet a túledzés. Az összeállításból a parasport sem marad ki, hiszen a sport mindenki számára hasznos, és fizikai, szellemi, szociális képességek fejlesztésre, illetve azok fenntartására szolgál, valamint a rehabilitáció csúcsa. Miről szól a parasport? Hogyan válhat valaki parasportolóvá? Kiknek drukkolhatunk közülük a világversenyeken? – erre is fény derül.

Az előadásokon és a hozzájuk kapcsolódó konzultáción túl gyógytornával, derékpanaszok megelőzésére szolgáló mélyizom tréninggel és a home office munkavégzés során hasznos átmozgató gyakorlatokkal is várja az érdeklődőket a Semmelweis Egészség Napok áprilisi eseménye, melyen a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz között. A részletes program és a regisztrációs felület itt érhető el.

Forrás: Semmelweis Egyetem